Försvarar beslutet om omstridda korsningen

Sedan trafikljusen togs bort har hanteringen av Gutebacken väckt reaktioner. Inte minst sedan backen stängdes för genomfart. Regionens trafikplanerare försvarar beslutet: "Vi har inga planer på att återställa trafikljusen".

Skylten i Gutebacken visar att genomfart nu förbjuds. Något som inte alls efterlevs i praktiken. Under måndagen var det tidvis kaotiskt i samband med färjornas ankomst.

Skylten i Gutebacken visar att genomfart nu förbjuds. Något som inte alls efterlevs i praktiken. Under måndagen var det tidvis kaotiskt i samband med färjornas ankomst.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-06-18 10:57

Nyheten i korthet

  • Efter att trafikljusen vid korsningen Gutebacken togs bort har det uppstått mycket kritik. Regionens trafikplanerare försvarar beslutet och säger att de inte planerar att återställa ljusen.
  • Korsningen stängdes för genomfartstrafik förra lördagen, vilket ledde till protester. Det har även rapporterats om många förare som har brutit mot lagen.
  • Förändringar planeras för att öka trafiksäkerheten, inklusive att flytta stopplinjen och förändra refugerna. Utvärdering av situationen kommer att ske i höst.

Följetongen kring Gutebacken började när trafikljusen, som i många år reglerat korsningen mot Söderväg, gick sönder. De ersattes av stopplikt. När den lösningen inte blev bra stängdes Gutebacken från och med i lördags av för genomfartstrafik.

Beslutet fick många att reagera. Taxiåkare kräver undantag för dem och yrkestrafik. Dessutom visade den kontroll som Helagotland genomförde vid lunchtid på måndagen att 159 förare på bara en halvtimme bröt mot lagen. En överträdelse som hade kostat var och en 1 000 kronor, om polisen hade genomfört kontrollen.

Polisen hade ingen kontroll, men kontaktade regionen, och menade att skyltningen var otydlig och krävde komplettering. Något som nu kommer att ske.

undefined
William Forslund, enhetschef gata och park, menar att det tar tid innan bilisterna vänjer sig vid nya körvanor.

– Regionen kommer se över skyltningen, men vi ska också ha respekt för att det tar ett tag att vänja sig vid nya körvanor. Det viktiga här är att vi leder om den stora mängden färjetrafik ut på Färjeleden och inte rakt upp i bostadskvarteren. Då pratar vi om resenärer som inte har invanda resmönster på ön och som kanske navigerar med en karttjänst, säger William Forslund, enhetschef trafik och gata, i ett mejlat svar till Helagotland.

Han försvarar beslutet att stänga av Gutebacken för genomfart.

– Orsaken är att vägen blir hårt belastad under högsäsongen vilket skapar köer och buller i området, särskilt i samband med färjornas ankomster och avgångar. Därför gör vi detta under en begränsad period för att förbättra framkomligheten och luftmiljön.

undefined
Polisens yttre befäl Tomas Hägg var på måndagen på plats i Gutebacken, där bilister fortsatte att köra trots förbudet.

Om många väljer att köra ändå, eller inte ser skyltarna, då har ju förbudet mot genomfart ingen effekt?

– Kommuner kan besluta om lokala trafikföreskrifter av det här slaget. Sedan är det trafikanterna som har ansvaret att vara uppmärksamma och följa trafikföreskrifterna, svarar William Forslund i sitt mejl.

undefined
Polisen har påtalat för regionen att de små skyltarna behöver kompletteras och bli tydligare, innan uppfarten mot Gutebacken.

Klart är att några trafikljus inte kommer att komma tillbaka i närtid i den omstridda korsningen. Däremot kan bilisterna se fram emot andra förändringar.

– Vi har inga planer på att återställa trafikljusen, utan har istället planer på att förändra korsningens utformning för att öka trafiksäkerheten. Detta gäller bland annat att flytta fram stopplinjen, och förändra refugerna. Vi väntar på entreprenören i detta och startar så fort som möjligt, svarar William Forslund.

Enligt Mariette Nicander (M), ordförande i tekniska nämnden, har ärendet inte nått politikernas bord, utan har hittills beslutats på delegation. Hon hänvisar till förvaltningen:

– Utvärdering av avstängningen kommer att ske i höst. Även trafikljussituationen ska ses över i sin helhet, svarar hon i en skriftlig kommentar.

undefined
Mariette Nicander, tekniska nämndens ordförande.
undefined
Taxi Gotland vill ha undantag för dem och yrkestrafik, och varnar för att taxikunder annars i värsta fall riskerar att missa båten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!