Regionen nöjd med nya p-avgifterna: ”Som önskat”

Beslutet att införa parkeringsavgift för besökare till Korpens verksamheter, samt för personalen, har rört upp känslor. Regionen själv är dock nöjd med utfallet.

Parkeringsavgiften på Korpen, som snart funnits i tre månader, har rört upp känslor hos besökare.

Parkeringsavgiften på Korpen, som snart funnits i tre månader, har rört upp känslor hos besökare.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2024-05-23 11:06

Nyheten i korthet

  • Parkeringsavgifter infördes den 4 mars på Korpen i Gotland, vilket orsakade irritation bland besökare och personal. Avgiften är 5 kronor i timmen, dubbelt på sommaren, medan personalen kan betala en månadsavgift på 250 kronor.
  • Avgiften infördes för att lösa problemet med brist på parkeringsplatser. Region Gotland uttrycker nöjdhet med resultatet och menar att det nu finns tillräckligt med platser tillgängliga för patienter, besökare och personal.
  • Trots den initiala irritationen anser regionen att responsen överlag varit positiv och att avgiften har minskat stressen för att hitta parkering. Receptionisten Ewy Pettersson rapporterar dock att de ofta måste hjälpa besökare med parkeringsautomaten.

Den 4 mars infördes p-avgiften för Korpens besökare. 5 kronor i timmen, det dubbla under sommaren. För personalen finns möjligheten att betala en månadsavgift på 250 kronor, för parkering i mån av plats.

Regionens beslut att införa avgiften grundade sig i svårigheterna för besökare att få tag i en parkering. Korpens parkeringsplats var oftast full, och att införa en avgift skulle skapa bättre förutsättningar att lyckas få en plats.

Samma dag som p-avgiften infördes uttryckte flera besökare sin irritation över beslutet. När Helagotland förra veckan pratade med en av Korpens receptionister, Ewy Pettersson, menade hon på att irritationen består.

– Folk är arga över att det kostar pengar, sa hon då.

undefined
Region Gotland är nöjda med utfallet, då det nu är lättare för patienter, besökare och personal att få tag i en plats.

Region Gotland är däremot nöjd med resultatet.

"Utfallet har blivit som önskat. Det vill säga att det i dag finns plats för våra patienter, besökare och personal, vilket var målet med att införa avgifter", skriver Emma Öjefors, förvaltare på regionens förvaltningsenhet, i ett mejl till Helagotland.

Till skillnad från Ewy Pettersson, menar Emma Öjefors att responsen från besökare varit positiv gällande avgiften.

"Vi har inte fått några klagomål från patienterna, utan tvärtom. Många är glada av att slippa stressen att försöka hitta en parkeringsplats", skriver Emma Öjefors.

Svårigheterna att hitta parkeringsplats ska tidigare ha lett till att vissa patienter kom sent till sina besök. Emma Öjefors menar att sedan avgiftens införande, så har "ingen avvikelse angående sen ankomst på grund av brist på parkeringsplatser" inkommit.

undefined
”Det är alltid svårt med förändringar. Det kan bli lite motsträvigt i början, som sedan lugnar ned sig när man ser effekten av förändringen”, skriver Emma Öjefors i ett mejl till Helagotland.

Avgiften betalas genom att köpa en biljett i parkeringsautomaten eller via olika parkeringsapplikationer. Receptionisten Ewy Pettersson menar att de dagligen får hjälpa besökare med att både använda, men även att hitta parkeringsautomaten. Emma Öjefors anser dock att p-automaten står som bäst där den står i dag.

"Den är placerad så att du ser den när du kör in eller går mot entrén. Vi anser att det är bästa placeringen. Vi har sett över om det finns en bättre placering och anser att det inte gör det", skriver Emma Öjefors.

Trots att regionen själva är nöjda med utfallet av avgiften, kan Emma Öjefors förstå irritationen.

"Det är alltid svårt med förändringar. Det kan bli lite motsträvigt i början, som sedan lugnar ned sig när man ser effekten av förändringen", skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!