"Vepan påverkar stadsbilden mycket negativt"

Hamnplan 5 i Visby får inte ha en stor reklamskylt på fasaden, är förslaget till beslut som miljö- och byggnämndens arbetsutskott har att ta ställning till.

Så här såg en av reklamveporna ut som Hamnplan 5 hade uppsatt på fasaden.

Så här såg en av reklamveporna ut som Hamnplan 5 hade uppsatt på fasaden.

Foto: Åsa Sveds

Visby2023-09-03 17:25

Det är samhällsbyggnadsförvaltningen som utrett ett ärende där fastighetsägaren låtit sätta upp två mindre och en stor reklamskylt på sin fasad utan bygglov. Den stora skylten täcker två fönster och har bytt utseende och annonsörer några gånger under sommaren. 

”Att täcka en stor del av en fasad med reklam på denna plats påverkar stads- och landskapsbilden mycket negativt”, konstaterar förvaltningen bland annat.

Förvaltningen anser att reklamvepans material, utseende och färg inte överensstämmer med byggnadens karaktär och skadar byggnadens kulturvärden. Inte heller följer den regionens skyltriktlinjer. Vidare säger man att skyltarna ger ett dominerande intryck på fasaden och ett uttryck som är främmande för byggnaden. Utformningen och karaktären är inte anpassade till byggnadens exteriör och strider därmed mot gällande detaljplan. 

Den aktuella byggnaden som tidigare fungerat som järnvägsstation ligger i fonden in mot Visby Världsarv – ett läge som ställer särskilt höga krav på lämpligt utförande för alla typer av ändringar.

Ytterligare ett problem som förvaltningen varnar för, är att skylten skulle kunna få en prejudicerande effekt vilket kan påverka Visbys stads- och landskapsbild mycket negativt i framtiden.

Utifrån dessa synpunkter rekommenderar förvaltningen att den stora fasadvepan med reklam på fastigheten där Hamnplan 5 ligger, måste plockas ner inom 30 dagar efter beslutet annars kan ägaren få ett vite på 150 000 kronor. Hamnplan 5:s ägare, P O S Service Handelsbolag, förbjuds också, enligt förslaget, att på nytt sätta upp skyltar och fasadvepor utan bygglov och startbesked. Även det beslutet ska förenas med ett viteshot på 150 000 kronor.

Förutom detta föreslår man att regionen tar ut en byggsanktionsavgift på 70 087 kronor. I förslaget till beslut sägs att skyltarna och vepan har satts upp trots att representant för fastighetsägarna fått information om att åtgärderna kräver bygglov. Förvaltningen bedömer därmed att avgiften står i rimlig proportion till överträdelsen och avgiften sätts därför inte ned.

Fastighetsägarna är kontaktade men avstår tills vidare från att ge några kommentarer. Fasadvepan är nedplockad men två mindre skyltar är kvar. 

Miljö- och byggnämnden följer förvaltningens förslag och nämnden tar ställning till det den 14 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!