Regionen svarar: "Inte bara att placera ut bänkar"

I Region Gotlands egen tillgänglighetsstrategi finns det uttalat att sittmöjligheter främjar tillgänglighet och hälsa för bland annat äldre.

Pernilla Johansson, stadsträdgårdsmästare i Region Gotland, ger svar om placering av sittbänkar i offentlig miljö.

Pernilla Johansson, stadsträdgårdsmästare i Region Gotland, ger svar om placering av sittbänkar i offentlig miljö.

Foto: Mona Staflin

Visby2021-10-21 11:05

Beroende på hur central platsen är, och andra faktorer, finns mått från 250 meter ända ned till 50 meter – sedan ska det finnas sittmöjligheter för allmänheten. Men att hålla på den gränsen är inte rimligt, och strategin ska ses som en målbild, enligt regionen.

– Det handlar om faktorer som hur mycket folk som rör sig och använder platsen. Med de här avståndsmåtten skulle vi vara tvungna att sätta ut hur många bänkar som helst.

Enligt "Tillgänglighetstrategi för en framkomlig fysisk utemiljö" är målbilden att öka tillgängligheten i Gotlands offentliga utomhusmiljöer så att alla medborgare, oavsett funktionsförmåga, ska kunna vara delaktiga i samhället. I samband med byggnationer, såväl om- som tillbyggnad och vid nyanläggning ska strategin alltid användas som projekteringsunderlag – den ska även beaktas i det vardagliga arbetet. 

Men det står även att "Region Gotland ska lägga störst fokus på att förbättra tillgängligheten på de platser och längs de huvudstråk där flest människor rör sig".

– Allt nytt vi anlägger behöver vi få en budget för att sköta också, annars får vi ta beslut på att inte anlägga det. Vi behöver först och främst ta hand om de saker vi har ute i det offentliga. Så det är inte bara att placera ut väldigt många bänkar, säger Pernilla Johansson.

– Med det sagt så tar jag gärna emot synpunkter och om man har särskilda önskemål. Vi får in väldigt få sådana, om ens några, som rör just fler sittbänkar, fortsätter hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!