Region Gotland vill flytta tillbaka Almedalsveckan

Sedan förra året arrangeras Almedalsveckan under vecka 26, men nu öppnar Region Gotland för att redan till nästa år byta tillbaka till vecka 27. "Finns en del som talar för och emot båda alternativen", säger Meit Fohlin (S).

2023 arrangerades Almedalsveckan för första gången under vecka 26 istället för 27. Även i år är det vecka 26 som gäller, men nu öppnar Almedalsrådet för att återgå till vecka 27 redan till nästa år.

2023 arrangerades Almedalsveckan för första gången under vecka 26 istället för 27. Även i år är det vecka 26 som gäller, men nu öppnar Almedalsrådet för att återgå till vecka 27 redan till nästa år.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-06-23 12:55

Nyheten i korthet

  • Region Gotland överväger att flytta tillbaka Almedalsveckan till vecka 27 från vecka 26, där det arrangerades förra året och nu i år.
  • Beslutet grundas på feedback från deltagare som uttryckt att veckan ligger för nära midsommarhelgen, vilket skapar stress och gör det dyrare att arrangera.
  • Slutgiltigt beslut kommer att fattas av Almedalsrådet efter årets Almedalsvecka.

Efter att i flera decennier arrangerat Almedalsveckan under vecka 27 beslutade Almedalsrådet i juni 2022 att 2023 års politikervecka skulle tidigareläggas och istället arrangeras under vecka 26. 

Till årets upplaga av Almedalsveckan är det återigen vecka 26 som gäller, och man har även kortat veckan med ytterligare en dag sedan förra året. Det innebär att veckan pågår från tisdag 25 juni till fredag 28 juni, med en officiell invigning i måndags. 

Redan när man valde att flytta Almedalsveckan till vecka 26 var Almedalsrådet öppna med att beslutet skulle utvärderas efter några år, och nu ser det ut som att Region Gotland vill återgå till vecka 27, något som P4 Gotland var först att rapportera om. 

– Det här var ett informationsärende på senaste regionstyrelsesammanträdet, och där kom vi fram till att Almedalsrådet ska få fatta beslut i frågan efter Almedalsveckan i år, säger regionstyrelsens, och Almedalsrådets, ordförande Meit Fohlin (S) till Helagotland. 

undefined
"Vi har fått höra från en del aktörer att det skapar en större stress att få till det perfekta arrangemanget i och med att vecka 25, alltså midsommarveckan, är en hektisk vecka för många. Det är dessutom en kortvecka, vilket ställer till det en del", säger Meit Fohlin om nackdelarna med vecka 26.

Hon berättar att man under utvärderingen av veckobytet fått in många åsikter från både besökare och medverkande, och att det bland annat uttryckts att många tycker att Almedalsveckan hamnar för nära midsommarhelgen i nuvarande form.

– Vi har fått höra från en del aktörer att det skapar en större stress att få till det perfekta arrangemanget i och med att vecka 25, alltså midsommarveckan, är en hektisk vecka för många. Det är dessutom en kortvecka, vilket ställer till det en del. Då finns det vissa som väljer att inte deltaga, för att man känner att man inte hinner förbereda sig ordentligt.

Enligt Meit Fohlin har man också sett att det blivit fördyrande att arrangera Almadalsveckan under vecka 26.

– Många bygger upp sina montrar och utställningsplatser redan innan midsommar, och sedan måste man ha vakter som bevakar detta ända fram tills själva arrangemanget börjar. Det blir dessutom dyrare på själva resesidan i och med att man konkurrerar med både Bergmanveckan på Fårö och midsommarresandet.

undefined
"Det är en ganska splittrad bild av vad alla vill, och det är många olika viljor. Därför kommer vi att göra noggranna efterforskningar under årets arrangemang och samla in åsikter och tankar varje dag", säger Almedalsrådets ordförande Meit Fohlin (S).

Meit Fohlin säger att det finns en hel del som talar emot att arrangera den stora politikerveckan under vecka 26, men att det också finns en hel del som talar för.

– Riksdagspartierna på nationell nivå har exempelvis uttryckt att de tycker att vecka 26 passar bättre, och vi vill ju gärna att alla partiledare kommer till Almedalsveckan. 

Hon fortsätter:

– Det är en ganska splittrad bild av vad alla vill, och det är många olika viljor. Därför kommer vi att göra noggranna efterforskningar under årets arrangemang och samla in åsikter och tankar varje dag. 

undefined
Årets Almedalsveckan pågår mellan den 25 och 28 juni.

I dagsläget lutar det dock åt en återgång till vecka 27, menar Meit Fohlin.

– Det kommer alltid finnas någon som tycker att vi är veliga om vi byter igen, och så kommer det finnas folk som tänker "vad skönt, nu är det som det ska" om vi återgår till vecka 27. 

Vad är din personliga åsikt? När borde Almedalsveckan ligga?

– Jag personligen lutar mer åt vecka 27. Jag känner också av stressen när det ligger vecka 26 då vi inte hinner ha lika många avstämningsmöten veckan innan som vi hade när Almedalsveckan arrangerades vecka 27. 

Meit Fohlin säger också att hon anser att den optimala längden för Almedalsveckan är fem dagar, och att hon önskar att den låg söndag-fredag. Detta upplägg omöjliggörs också om man har arrangemanget vecka 26, i och med att midsommarhelgen ligger strax innan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!