Enligt förslaget till detaljplan som varit ute på samråd ska området vid Solbergagatan få 66 lägenheter, och även ha plats för kontor och service. Husen är formade i en delvis sluten kvartersstruktur för att skapa en bullerskyddad gårdsmiljö.
Fem skogslindar och tre hörholmsalmar står dock i vägen för genomförandet. Att träden, som står i en allé, omfattas av biotopskydd upptäcktes vid naturvärdesinventeringen. Träden är bara 20–30 år gamla. Regionen ansåg att de inte var särskilt skyddsvärda, och sökte dispens för avverkning.
Alléer har ett biotopskydd, som visat sig starkt även om träden inte är gamla. I februari sade länsstyrelsen nej till att träden avverkas. Region Gotland överklagade till mark- och miljödomstolen. Där blev det avslag på nytt.
Nu måste regionen sjösätta reservplanen. Efter att länsstyrelsen sagt nej ansökte exploatören, Centralen fastighetsförvaltning AB, om dispens för att flytta träden. Det är beviljat.
– Nu måste vi hitta den plats där vi kan plantera dem. Det innebär smärre justeringar i planen, säger planarkitekten Oscar Lindster som räknar med att ett nytt förslag kan ställas ut till hösten.
Länsstyrelsen ställer en rad krav. Träden ska placeras så att de fortsatt bildar en allé. Om träden dör inom fem år ska de ersättas med nya träd av inhemskt ädellöv.
– Det kommer att innebära en hel del arbete, bland annat behöver träden mycket vatten för att rota sig efter omplanteringen, säger Oscar Lindster.