Allt fler kvinnor vill in i byggbranschen

Även om byggbranschen fortsatt är kraftigt mansdominerad så har antalet kvinnor i branschen ökat stadigt de senaste åren. På regionens yrkesutbildning inom bygg är exempelvis fyra av tolv antagna kvinnor.

Sofia Pisch Christensson och Erika Nordberg är två av fyra kvinnor som just nu går regionens yrkesutbildning inom bygg. "Även om jag går utbildningen för min egen skull så var det en glad överraskning att det var tre tjejer till som var antagna", säger Erika Nordberg.

Sofia Pisch Christensson och Erika Nordberg är två av fyra kvinnor som just nu går regionens yrkesutbildning inom bygg. "Även om jag går utbildningen för min egen skull så var det en glad överraskning att det var tre tjejer till som var antagna", säger Erika Nordberg.

Foto: Emil Lundberg

Visby2022-10-19 11:30

Byggbranschen är av tradition en av de mest mansdominerade, och enligt Statistiska centralbyrån var endast elva procent av de anställda i branschen kvinnor år 2019. Det finns dock tecken som tyder på att siffrorna är på väg uppåt och att allt fler kvinnor söker sig till hantverksyrken.

Ett sådant tecken är att utbildningar med inriktning på bygg- och anläggning enligt Skolverket ökar i intresse blev tjejer och kvinnor, något som bekräftas inte minst om man vänder blicken mot Region Gotlands yrkesutbildning till byggnadsarbetare. Där var fyra av tolv kvinnor när den nya terminen nyligen drog igång.

– Den här utbildningen har funnits tidigare, men då riktad enbart mot utrikesfödda. Det här är första gången som utbildningen är öppen för alla, och det känns väldigt roligt att det är så många kvinnor som sökt och antagits, säger yrkesläraren Berne Appelqvist.

undefined
Berne Appelqvist, yrkesläsare med tidigare erfarenhet från byggbranschen.

Han är själv utbildad lärare, men har även en bakgrund inom just byggbranschen. Han säger att det arbetas aktivt inom branschen för att få in fler kvinnor, men att det finns en del utmaningar att hantera för att nå målsättningarna. 

– Bland annat finns det nog till viss del kvar en machokultur och viss jargong inom branschen som behöver rensas ut, även om det blivit bättre. För 30-40 år sedan skulle det inte funnits en chans för en kvinna att komma in på en arbetsplats med hantverkare.

En av dem som gör sin första vecka på den cirka 15 månader långa utbildningen är Erika Nordberg. Hon har tidigare jobbat på regionen med administrativa arbetsuppgifter, men väljer nu alltså att helt byta karriärsbana.

– Jag har alltid gillat att bygga, renovera och snickra, men jag har bara gjort det som en hobby på fritiden innan. Jag gillar det kreativa och att få skapa, och tänkte väl att även om jag inte är lastgammal så är det hög tid att följa sin dröm nu, säger den blivande 38-åringen.

Hon berättar att hennes ambition är att bli kvar inom byggbranschen efter avslutad utbildning, men att hon ännu inte "kommit i mål" med i vilken roll. Hon känner dock redan efter några dagar på utbildningen att hon fattat rätt beslut.

– Det är fantastiskt roligt. Det är en dröm som går i uppfyllelse att få bygga och snickra, och jag känner mig lyrisk när jag kommer hem till familjen på eftermiddagarna.

undefined
"Efter bara några dagar på den här utbildningen kan jag ångra att jag inte gick byggprogrammet på gymnasiet", säger Erika Nordberg.

Även Sofia Pisch Christensson hoppas att utbildningen ska leda till en ny karriär.

– Jag har i stort sett alltid jobbat inom hotell- och restaurangbranschen. Den senaste tiden har jag dock känt mig lite trött på det och inte vetat vad jag egentligen vill göra med livet, säger hon.

Hon berättar att hon ville hitta ett stabilt och aktivt yrke, och att hon efter många funderingar landade i att byggandet skulle kunna passa henne bra. 

– Som det känns just nu så är det snickeri jag vill jobba med, men under utbildningen kommer vi bland annat att få prova på att plattläggning och murning också, så det där kanske ändras.

Trots att såväl Sofia som Erika hyllar utbildningen och är glada över sina nya karriärsval vittnar båda om att det finns en viss rädsla inför att så småningom komma ut på arbetsmarknaden.

– Någonstans så tror jag tyvärr att jag inom byggbranschen måste prestera bättre för att jag är tjej, vilket såklart inte känns skitkul. Jag tror dock att branschen skulle må bra av fler kvinnor, säger Sofia Pisch Christensson. 

undefined
Sofia Pisch Christensson har tidigare arbetat inom hotell- och restaurang, men siktar nu på en framtid som snickare.
Regeringsmål

Regeringen satte 2018 upp ett mål om att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030. 

”Vittnesmål visar att kvinnor i branschen fortfarande möter trakasserier, övergrepp, machokultur och destruktiva maktstrukturer. Att komma till rätta med den osunda arbetsplatskulturen är dessutom en nyckelfråga för branschen, som har stora problem med att attrahera tillräckligt mycket arbetskraft”, sade dåvarande bostadsminister Peter Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!