Invasiv art sprider sig i bostadsområde

Ett område vid Irisdalsgatan är nu fyllt av den invasiva arten Gudaträd, som tar över trottoaren.

Tiina Kumpula från länsstyrelsen berättar att den invasiva arten hotar den naturliga floran.

Tiina Kumpula från länsstyrelsen berättar att den invasiva arten hotar den naturliga floran.

Foto: Malva Thaning

Visby2021-08-17 11:46

Under 2019 hamnade den invasiva arten Gudaträd på EU-listan. Träden har hittats runt om på ön på bland annat Biskopsgården.

Mona Olofsson ringde ifjol till regionen angående Gudaträd som förekom vid Irisdalsgatan, på regionens mark. Tidigare har det varit en växtdepå. 

– De sågade ner träden, men liken är kvar. De var fyllt med stora frökapslar. Nu har trädskotten växt ut mot husen och trottoaren, där man knappt kan gå längre, säger Mona.

Tiina Kumpula, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, tror att träden spritt sig genom deras rotsystem. 

– Enligt naturvårdverket har Gudaträd ett aggressivt rotsystem, som genom gift påverkar kringliggande flora. Förmodligen är det rotskott från de nedsågade träden som har spritt sig över området, säger Tiina Kumpula. 

Länsstyrelsen har sett samma beteende hos de träd som sågades ner i Almedalen. Där har de sett små skott från Gudaträden. 

– Arten hotar den biologiska mångfalden genom att den helt enkelt är för härdig. Den ka ta över områden och de inhemska arterna har inte en chans, säger Tiina Kumpula. 

Naturvårdsverket just nu jobbar på en egen svensklista då EU-listan inte innehåller alla arter som hotar svensk, respektive gotländsk flora.

– Den kalkrika marken bestämmer förutsättningarna och om arten blir invasiv här.

Regionen vet inte hur långt tid det kommer ta innan problemet med gudaträden är löst. 

– Vi stannade kvar och tittade på stubbarna, som är pluggade. Av någon anledningen har pluggen inte fungerat mot rotskott, säger Tina Kumpula.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!