Kvarteret Brodösen ska byggas längs Terra Novavägen och består av 38 villatomter. Det blir det första bostadsområdet på Gotland där regnvatten från hustaken ska tas om hand för att stärka vattentillgången på ön. Det mesta av regnet som faller över Gotland försvinner i dag snabbt ut i Östersjön. Men genom att leda regnvattnet från taken ned i en våtmark i närheten stannar vattnet kvar i marken, renas på naturlig väg genom infiltration och fyller sedan på grundvattnet.
Region Gotland arbetar redan med att på olika sätt hålla kvar regnvattnet så att det hinner infiltrera ner till grundvattenmagasinen. När regionens VA-utvecklare Mikael Tiouls skulle göra en dagvattenutredning för kvarteret Brodösen kom han på idén om att ta tillvara takvattnet.
– Jag tänkte att här kan vi göra något roligare än det traditionella att leda dagvattnet ut i Östersjön. Vatten på tak är inte avloppsvatten. Det behöver inte renas och är jättebra att använda för infiltration.
Inom kort kommer förberedelserna i kvarteret Brodösen att sätta igång. Ledningar för fjärrvärme, el, fiber och VA ska grävas ned och i samband med det kommer en separat ledning för takvatten att läggas ned i schakten. Dagvattnet från parkeringar och gator är smutsigare och innehåller både olje- och däckrester och hamnar efter viss rening och fördröjning i en annan ledning för att sedan slussas ut i det vanliga dagvattennätet.
– När vi letar vatten så vill vi ju ha ett råvatten som är så rent som möjligt från början. Då behöver vi rena det mindre och kostnaden blir lägre, säger Mikael Tiouls.
Om det regnar lika mycket som under ett normalår, 600 mm, så kan takvattnet från Brodösen under ett år generera nästan 31 500 kubikmeter vatten som kan bli grundvatten. Vattnet slussas ut i våtmarken Christiania tvärs över vägen. Det är redan ett vattenskyddsområde och i närheten finns också en vattentäkt. Det gör det till en lämplig plats att försöka hålla kvar regnvattnet på ön, något som är ett av målen i regionens nyligen antagna VA-plan.
– Vi kanske inte kan se att det här ger jättemycket mer vatten i de brunnar vi har, men vi kan visa att det är en lämplig väg att gå med enkla medel. Det är inget hundramiljoners projekt utan en liten pusselbit i ett redan lagt pussel, säger Mikael Tiouls.
Markarbetena ska vara klara den sista september och tomterna kommer att börja säljas i slutet av året.