Onsdagen den 31 maj 1995 var en solig dag i Visby. Temperaturen uppmättes till 27,7, vilket då var den varmaste majdagen någonsin sedan mätningarna startade år 1859.
Under tisdagen slogs rekordet igen.
– Då uppmättes temperaturen till 27,9 grader i Visby, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI, som förklarar att värmen kommer från ett högtryck österifrån.
– Det har varit högtryck över Ryssland med varmt och torrt väder, medan lågtrycken har dominerat västerut.
Den som följde vädret över Europa i går kunde konstatera att Gotland låg i toppen. Temperaturen på ön var betydligt högre än till exempel på Mallorca och andra vanliga turistmål söderut.
Så vad beror detta på, och hur kopplat är det till klimatförändringarna?
– Enstaka dagar är svårt att säga att det beror på klimatförändringar. Särskilt när vi haft det ungefär lika varmt längre bak i tiden. Man behöver kolla på längre perioder, exempelvis hela maj och titta på medeltemperatur 30 år tillbaka. Då ser man att det absolut blir varmare, och då är det ju inte heller konstigt att vi även får enstaka varmare dagar, säger Linnea Rehn Wittskog.
Sannolikt kommer även rekorden att slås oftare framöver. I närtid blir det dock svalare temperaturer och på onsdagsförmiddagen är det på sina håll regn.
– Det är lite svalare luft nu och blir ostadigare den närmaste tiden. I helgen ser det dock ut som att det kan bli lite varmare igen, säger Linnea Rehn Wittskog.