Här fortsätter rekordsommaren länge till

Skolorna har börjat och de flesta turister har åkt hem. Men långt ifrån alla. "Vi åker inte hit när det är kaos utan när det är lite lugnare", säger Crister Karlsson från Rättvik.

Två familjer, från Åre och Stockholm, strålar den här veckan samman på Gotland för att fira. "Min mamma fyller 60 och min lillebror 30", säger Sandra Brunius och menar att det mesta varit bra, även om en del ställen redan har stängt.

Två familjer, från Åre och Stockholm, strålar den här veckan samman på Gotland för att fira. "Min mamma fyller 60 och min lillebror 30", säger Sandra Brunius och menar att det mesta varit bra, även om en del ställen redan har stängt.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-09-01 07:05

Under tio veckor har 650 personer per natt bott på Visby strandby vid Norderstrand. Och säsongen är långt ifrån över.

– Ett 30-tal sällskap bara ramlade in i måndags. Många campinggäster vet att det bara är att komma och de bokar inte, säger vd Katarina Ekelund.

Hon sticker inte under stol med att hon och övriga medarbetare känner sig slitna efter tidernas rekordsommar.

– Fram till vecka 35 har vi varit helt fullbokade och vi är tio procent upp jämfört med "all time high" året 2019, säger hon och berättar att det hittills inneburit 15 000 boende gäster med 5 500 olika bokade sällskap.

Visby strandby håller öppet september ut och bokningsläget ser fortsatt bra ut. Det är mycket husbilar, unga utan barn, och äldre.

– Vi är pensionärer och behöver inte vara här när hela Stockholm är det, säger Lasse Ring från Marstrand och berättar att han tillsammans med frun Lisa och hunden Jack nu gör sin första Gotlandsresa på 35 år.

Drygt två veckor tillbringar de i husbilen och på öns campingar har de mött svenska pensionärer, men också många holländska och tyska besökare.

– Det har varit jättemysigt och det är mycket skönare att komma hit nu. Lite exotiskt känns det, nästan som att man är utomlands, säger Lasse Ring.

Anledningarna som fått besökarna att åka till ön är många. Krister och Heidi Karlsson från Rättvik minns regnsommaren för 31 år sedan. Nu hoppas de på bättre väder, medan Harald Kühl och hans fru packar för att åka hem till södra Tyskland.

– Vår son börjar studera speldesign vid Campus Gotland och vi körde honom upp.

I norra Tyskland har Merlis Erichsen under många år hört andra berätta om Gotlands skönhet.

– Det har varit en dröm att åka hit, säger hon och hoppar in i bilen för att med sin man Michael lämna husvagnen på campingen för ett besök i Lummelundagrottorna.

De är nöjda med bemötandet på Gotland, även om en del är annorlunda mot hemma.

– I affärerna här ligger all frukt och grönt fortfarande förpackade i plast, säger Merlis Erichsen, medan maken förklarar att de alldeles säkert kommer att investera i ett gotländskt lammskinn att ta med sig hem till Hamburg.

På minussidan är att en del ställen på ön redan har bommat igen, trots att besökarna fortsätter att komma.

– Här stänger många i halva augusti, för oss är det mitt i turistsäsongen, säger Michael och berättar att han också reagerat på att mycket av informationen ombord på Gotlandsbåtarna inte fanns på annat än svenska.

Efter rekordsommaren efterlyser Katarina Ekelund en gemensam strategi och dialog kring vilken turism Gotland vill ha.

– Det finns två vägar att gå, vill vi vara något för alla med många gäster – eller en exklusiv produkt med högt pris som säljer till få? Att vara mittemellan är sällan bra, så Gotland behöver tydliggöra vad man vill och den diskussionen behövs, utan att frågan behöver bli känslig, säger hon.

Efter att ha jobbat för Ving på Mallorca och Kreta menar hon att Gotland till stor del tål den mängd besökare som varit i sommar.

– Enda frågan som jag tycker är riktigt kritisk är de kring vattnet – här måste vi tänka efter hur mycket Gotland kan satsa på besöksnäringen.

En del av vinsten från årets sommar hoppas hon kommer att investeras tillbaka i anläggningen och kommande år, i form av nya elstolpar och renovering av campingstugor.

– Den här sommaren gör att vi än mer vill utveckla och förnya.

Fakta

Kryssningsresenärerna fortsätter att komma, dock med sänkta maxantalet passagerare på varje fartyg.

32 anlöp är inbokade september till december, vilket är en avsevärd ökning jämfört med 2020 då 18 anlöp var bokade.

Utländska besökare kan också välja att resa med nystartade Hansalinjen, som ett par gånger i veckan angör Visby på sin rutt Nynäshamn, Visby och Rostock i Tyskland.

Även Visby flygplats har märkt en stark återhämtning, 60 procent mot 2019 per vecka, när det gäller antalet passagerare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!