REPORTAGE: Så vårdas patienter på nya covid-avdelningen

På rekordtid sjösattes en helt ny coronaavdelning, covid-IMA, på Visby lasarett. Där vårdas flertalet av gotlänningarna som är sjuka i covid-19 och behöver specialistvård.

Jens Eriksson och Christian Kahlbom berättar om hur arbetat på den nya avdelningen, covid-IMA, går till.

Jens Eriksson och Christian Kahlbom berättar om hur arbetat på den nya avdelningen, covid-IMA, går till.

Foto: Montage

Visby2020-12-05 07:03

Visby lasarett öppnade under måndagen den nya covid-avdelningen. Det är första gången under pandemin som den gotländska sjukvården tagit en sådan avdelning i bruk. På covid-IMA, som den heter, vårdas patienter som är för sjuka för vanlig vårdavdelning – men för friska för att behöva vård på intensivvårdsavdelningen. 

Förberedelsetiden var rekordkort. Ledningen säger att det här var en förändring som normalt sett skulle ta över ett år att genomföra – om det inte hade varit under en pågående pandemi. 

– I och med att vi har startat den här nya avdelningen har vi byggt om lokaler för ventilation och slussmöjligheter. Vi har sammanfört arbetsgrupper som normalt inte jobbar ihop för att sätta in rätt kompetens på den här avdelningen, säger Christian Kahlbom, medicinskt ansvarig läkare för intensivvårdsavdelningen, och fortsätter: 

– Det här är ett arbete som normalt sätt tar ett till två år i planering, samråd och rutiner för hur arbetsgrupper ska jobba ihop. Jag vet att arbetet har varit svårt med frustration och stor press på personalen, men vi har klarat av det på mindre än en veckas tid. Det har enbart kunnat vara möjligt för att vi har sådan fantastisk personal som jobbar med det här.

undefined
Bild inifrån avdelningen och inför det att personalen ska börja ta hand om patienterna.

Avdelningen är helt inriktad på patienter som smittats med covid-19. 

– Vi samlar personal med intensivvårdskunskap, infektionskunskap och rehabiliteringskunskap. Vi har sjukgymnaster som hjälper till att lägga patienter på mage och hjälpa till med andningsgymnastik och slemmobilisering som är viktigt för syretillförseln. Sedan finns det läkare med infektions- och intesivvårdsspecialister. Genom att bygga ett team kring varje patient ger vi den allra bästa vården, säger Jens Eriksson, verksamhetschef och överläkare vid infektion och lungmedicin på Visby lasarett. 

Den nya avdelningen fanns ursprungligen inte med i den gotländska sjukvårdens eskaleringsplan för att hantera coronapandemin på Gotland. Jens Eriksson säger att det finns flera anledningar till varför den nya avdelningen behövs. 

Det handlar bland annat om nya rön kring fördelarna med högflödessyrgas som ges via grimma på näsan eller ventilationshjälp på andningsmask. Vi ger även medicinering med blodförtunnande läkemedel och kortison. Avdelningen har totalt 14 platser – sju av dem är utrustade med just högflödessyrgas.

– Vi har lärt oss mer om hur vi ska behandla virussjukdomen, i början hade vi tankar om att man ganska fort skulle lägga covid-patienter i respirator. Vi hade en föreställning att vi skulle vara försiktiga med kortison. Sedan kom det studier som visade att det på en del svåra fall gav en ökad överlevnad med kortison, säger Jens Eriksson och fortsätter:

– Om vi sedan ger behandling med uppvärmd högflödessyrgas och är försiktigare med att lägga patienter i respirator. Då har vi också sett bättre överlevnad.

undefined
Läkarna Jens Eriksson och Christian Kahlbom är ansvariga för den nya avdelningen, Covid-IMA.

De säger att symtomen hos en person som smittats av covid-19 kan variera mycket. 

– Det är en stor vidd av symtom, från inga alls till ganska svårartade symtom. Det som har blivit mest känt är andningsbesvären och syrebrist. Sedan blir man i förhållande till syrehalten i blodet mindre känslig för syrebrist när man har covid-19. Det har gjort att många är ganska illa däran och svårt sjuka när man väl söker vård, säger Jens Eriksson.

– Det här är ett virus som egentligen angriper alla organ i kroppen. Ju mer vi lär oss kring vilken behandling som ska sättas in desto bättre blir vården.

Christian Kahlbom fyller i: 

– Det vanliga är att man debuterar med feber, övre luftvägssymtom, ont i halsen och andfåddhet. Det som har varit en del av utmaningen är att de som har en ganska låg syrehalt i blodet inte signalerar det med ett ökat andningsarbete, det gör man inte förrän man nått en punkt där det kan gå snabbt utför. Det var någorlunda nytt när pandemin kom i våras och som vi fick lära oss av.  

undefined
Jens Eriksson, verksamhetschef och överläkare vid infektion och lungmedicin på Visby lasarett.

Han menar att det även finns patienter med symtom som man först inte var beredd på: 

– Det finns en stor komplexitet kring den här sjukdomen. I våras kunde vi se att det fanns fall där unga och väsentligen friska sökte till akuten och hade ont i benet. Då upptäckte man en blodpropp och då visade det sig att de hade covid-19. Det kan vara ett symtom, säger Christian Kahlbom.

I våras avled drygt 18 procent av covid-patienterna i hela landet som hamnade på en intensivvårdsavdelning. Nu är den siffran, så här långt, nere på nio procent. 

– Vi har blivit mer framgångsrika i våra behandlingsstrategier. Tidigare hamnade även runt 86 procent av patienterna på IVA i respirator, nu är den siffran 43 procent. Det ligger bland annat till grund att vi startat den här nya avdelningen, säger Christian Kahlbom.

Covid-19 - symtom

Covid-19 påverkar olika människor på olika sätt. De flesta som smittas utvecklar lindriga till medelsvåra sjukdomssymtom och återhämtar sig utan att behöva sjukhusvård.

De vanligaste symtomen:

Feber

Torrhosta

Trötthet

Mindre vanliga symtom:

Muskel- och ledvärk

Halsont

Diarré

Ögoninflammation

Huvudvärk

Nedsatt lukt- och smaksinne

Hudbesvär som utslag eller missfärgade fingrar och tår

Allvarliga symtom:

Andningssvårigheter eller andfåddhet

Bröstsmärtor eller tryck över bröstet

Nedsatt tal- eller rörelseförmåga

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!