Restaurangchefen om stängningen: ”Ganska väntat”

Brödernas i Visby är en av flera av hamburgerkedjans restauranger som tvingas stänga på grund av bolagets ansträngda ekonomi.
– Såklart skittråkigt att det stänger, säger Jörgen Sköldpil, som varit restaurangchef på restaurangen de senaste två åren.

Brödernas Visby stänger som ett resultat av bolagets krisande ekonomi.

Brödernas Visby stänger som ett resultat av bolagets krisande ekonomi.

Foto: Albin Jakobsson

Visby2024-12-04 12:01

Det var under måndagen som Aftonbladet rapporterade att flera av hamburgerkedjan Brödernas krogar skulle stängas. På tisdagen bekräftade bolagets vd, Richard Forsshéll, att restaurangen i Visby ingår i de krogar som nu behöver bomma igen.

”Brödernas genomgår just nu en företagsrekonstruktion, vilket har krävt svåra beslut kring vilka enheter som har bäst förutsättningar för lönsam drift. Vid vår analys har vi tagit hänsyn till faktorer som lokalkostnader, driftskostnader och långsiktig lönsamhet. Den restaurang du frågar om, Brödernas Visby, kommer tyvärr att stängas av dessa anledningar”, skrev Richard Forsshéll i ett mejl till Helagotland.

undefined
”Det är såklart skittråkigt att det stänger”, säger Jörgen Sköldpil.

Jörgen Sköldpil var med när Brödernas startade i Visby. Han gjorde annat i ett par år innan han kom tillbaka och men har under de senaste två åren åter varit restaurangchef.

– Det är såklart skittråkigt att det stänger. Inte bara att det är Brödernas som stänger, utan att det konceptet vi har haft med sportbaren försvinner. Det är något Visby behöver, säger Jörgen Sköldpil.

Brödernas Visby har tidigare år haft öppet året runt och när Jörgen Sköldpil i höst fick beskedet att restaurangen skulle behöva hålla stängt under vinterhalvåret, började han ana vad som skulle hända.

– De sa att vi stänger för säsongen för att det var bättre ekonomiskt än att ha öppet under vinterhalvåret. Sen gick det väldigt fort där när företaget gick in i rekonstruktion och det skulle börja sparas pengar. Man hade sina farhågor att eftersom vi skulle stänga för säsong, då ligger vi nog ganska risigt till, säger Jörgen Sköldpil.

Så beskedet om att restaurangen skulle stängas kom inte som en chock?

– Nej, det var ganska väntat faktiskt. Vi har väl legat precis på gränsen och haft ett nollresultat under året.

undefined
Brödernas i Visby.

Han säger att han de senaste åren märkt av en kraftig nedgång inom hamburgerbranschen och restaurangbranschen som helhet.

– Det var en jäkla rush i början när vi öppnade i Visby. Då var det så jäkla hajpat allt det här med hamburgervärlden. Det exploderade. Men man har märkt av att hajpen dött ut och överlag går restaurangbranschen i stort på knäna, säger Jörgen Sköldpil.

På restaurangen har endast Jörgen Sköldpil och en kock varit fast anställda och båda får nu leta nya jobb.

– Jag gillar restaurangbranschen, men som den ser ut nu så är det inte helt enkelt att hitta ett bra året runt-jobb på Gotland, säger Jörgen Sköldpil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!