Facebooksidan ”Sunkiga hak i Sverige”, med över 73 000 följare, utlyser årligen en omröstning för att utse ”Sveriges sunkigaste hak”. Bland bidragen som kom in under fjolåret valdes i slutet av december fyra finalister ut. Ett av finalbidragen blev Restaurang Husman i Visby, belägen på Hangarvägen i den byggnad som en gång i tiden var flygterminal.
Facebooksidan fokuserar endast på exteriören och entrén i sin bedömning. Vinnare, eller förlorare, i omröstningen och utnämnda till ”årets sunkigaste hak 2024” blev slutligen en restaurang i Stockholmsförorten Salem.
Pablo Herrera Correales är kock på Husman och har jobbat länge i restaurangen, ända sedan föregångaren Ehabs öppnade i lokalen.
– Vi blev förvånade när vi fick höra talas om inlägget och undrade vad det var. Men jag sa samtidigt att det inte var något att oroa sig över, det är maten som bestämmer. Väldigt många av våra gäster är stammisar, säger kocken Pablo Herrera Correales om det föga smickrande inlägget och den efterföljande finalnomineringen.
Under fjolåret målades Husmans fasad om.
– Egentligen är det ju inte vårt fel att det har sett ut som det gör, vi hyr lokalen. I flera år har vi känt att fasaden måste ändras och för längesen pratade vi med fastighetsägaren men det gjordes aldrig någonting. Så min chef bestämde sig till sist i fjol för att själv bekosta ommålning och så.
Tog ni illa upp av inlägget?
– Jag bryr mig inte så mycket om vad som skrivs, men man undrar ju varför de inte fokuserar på maten. Gästerna som kommer hit vet vad de får, de slutar inte komma beroende på hur fasaden ser ut. Från utsidan ser det ju ut som en barack men det är en helt annan känsla inomhus, fräscht och med bra ordning. Vi har ett talesätt i Chile, att klädseln inte gör den person som du är.
I kommentarerna till facebook-inlägget från januari 2024 var det många som red ut till restaurangens försvar och hyllade maten.
”Otroligt bra lunch och bra mat”, ”Sveriges bästa kroppkakor” och ”Kan rekommenderas, jättegod mat o fint ställe o äta på” är ett axplock från kommentarsfältet.
– Det blev vi jätteglada för, det känns väldigt bra.
Framför allt kroppkakorna nämndes frekvent som en favorit bland de som kommenterat inlägget.
– Gästerna gillar verkligen våra kroppkakor som vi serverar varje onsdag. De är nog populärast, tillsammans med raggmunkarna och grillbuffén som vi har på fredagar.
Vad är hemligheten med era kroppkakor?
– Vi använder bra kryddor och tillagar dem på ett sätt så att de släpper vatten. Annars är det inga hemligheter med fyllningen, det är bara stekt fläsk, lök och kryddpeppar. Sedan är det viktigt att degen inte blir för tjock och att det är tillräckligt med fyllning, säger Pablo Herrera Correales.