Riddare välkomnade kryssningsgäster med coronabudskap

Covidriddarna fick på fredagen genomföra sitt första uppdrag: Att påminna ett par tusen överraskade kryssningsgäster om att hålla avstånd till andra.

Riddarna Anders Månsson, Lorentz Hoas, Torbjörn Svensson och Thomas Lindgren på kryssningskajen, där två kryssningsfartyg anlöpte på måndagen.

Riddarna Anders Månsson, Lorentz Hoas, Torbjörn Svensson och Thomas Lindgren på kryssningskajen, där två kryssningsfartyg anlöpte på måndagen.

Foto: Malin Stenström

Visby2020-07-21 06:30

Kryssningsgästerna från Silja Symphony och Viking Cinderella fick ett lite annorlunda välkomnande på måndagen – uppställda på kryssningskajen stod fyra riddare i full rustning. På deras baner fanns uppmaningar som vid det här laget är välbekanta: Tvätta händerna ofta, håll avstånd och stanna hemma vid sjukdomssymtom.

När de första gästerna från Silja Symphony klev i land i Visby var det många glada miner och en hel del selfies med riddarna. Lorentz Hoas och hästen King är vana vid att framträda för folk men det här var ändå ett lite annorlunda uppdrag. 

– Det kan nog vara bra, det gör att turisterna både känner sig välkomna och får tänka till kring budskapen, säger han.

– Det är härligt, de verkar bli glada över välkomnandet, säger kollegan Thomas Lindgren.

Riddarnas arbete övervakades också av regionens tillförordnade smittskyddsläkare Sven Montelius. Han hoppas att presentationen ska göra att besökarna uppmärksammar de något uttjatade förmaningarna.

– De fångar blicken och det går inte att undgå budskapen, så kanske avtar slappheten för en stund, säger han.

Bland de första att lämna fartyget för en tvådagarsvistelse på ön var Mats och Katarina Haraldson från Stockholm. De kände sig välkomnade och passade på att ta bilder med riddarna.

– Det känns jättetrevligt. Ombord på båten har de också tagit det här på allvar, det var imponerande. Det fanns sprit överallt, handsprit alltså, säger Mats Haraldson.

En av de yngre besökarna var Dennis Xu som ska försöka hinna med ett besök till Fårö tillsammans med föräldrarna.

– Det här var kul och oväntat. Det är första gången jag ser någon sånt här. Nu ska jag tvätta händerna mycket, säger han.

Covidriddarna har tillkommit genom ett samarbete mellan regionen, Visby centrum och Gotlands förenade besöksnäring. De har anlitat riddarna från Riddarsällskapet Torneamentum som vanligtvis mest syns under Medeltidsveckan. Planen är att riddarna ett par gånger i veckan ska vara på plats vid besöksmål runtom på ön för att minska smittspridningen. När och var det blir är inte klart ännu.

– Vi ska göra upp en plan för de kommande tre veckorna. Vi kan dyka upp på badstränder, inne i stan eller lite var som helst där man behöver påminna om det här, säger Lennart Borg, projektledare och väpnare på Torneamentum.

Fullbokade Silja Symphony tar cirka 1 400 passagerare, drygt hälften mot den normala kapaciteten.
Fullbokade Silja Symphony tar cirka 1 400 passagerare, drygt hälften mot den normala kapaciteten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!