Rindi riskerar bli av med kårhuset
Sara Sjöberg, ordförande i studentkåren Rindi, är oroad över att medlemsantalet kan sjunka ytterligare. Samtidigt talar regeringen om att dra in det statliga bidraget till kårerna.
Foto: Ulf Glimfalk
I så fall kommer medlemsantalet i gotländska Rindi att sjunka ytterligare.
Tidningen Studentliv konstaterar nu att Gotlands medlemsantal är bland det lägsta i landet - 27 procent av studenterna. Att jämföra med snittet i landet som är 50 procent.
Statligt bidrag
Men det som oroar ordförande Sara Sjöberg mest är att statens bidrag på 104 kronor per student är i fara. Regeringen vill ta bort det.
Låg medlemsanslutning och uteblivet statligt bidrag kan göra så att Rindi inte har råd att ha kvar sitt kårhus, påpekar Sara Sjöberg.
I fjol hade Rindi samtliga studenter som studerade på högskolan som medlemmar, 3 000 och i år är motsvarande siffra 933.
2 190 studenter av de 3 000 studerar på distans och det kan vara svårt att motivera dessa att bli medlemmar.
Av dagens 933 medlemmar är 556 campusstudenter och 377 är distansstudenter.
För campusstudenter är medlemsavgiften 250 kronor och för distans 175 kronor.
Social verksamhet
Sara Sjöberg förklarar att studentkåren i Visby är extra viktig för campusstudenterna som kanske är långt borta från hemmet och behöver den sociala kontakt som de kan få i Rindi.
Kåren har många utskott som motsvarar studenternas fritidsintressen som sport, teater, körverksamhet och annat.
- Det skulle vara tråkigt om vi blev tvungna att skära ned detta, säger Sara Sjöberg.
Studentpolitik
En annan bit av Rindis arbete är det studentpolitiska där kåren lägger stor vikt vid utbildningens kvalitet, granskar den kontinuerligt och jobbar med att påverka ledningen då det behövs.
- De studenter som inte är medlemmar åker snålskjuts på "räkmackan" och får också nytta av vårt politiska arbete, säger Sara Sjöberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!