Den 1 mars började Lars Amréus, 47, jobbet som generaldirektör för Riksantikvarieämbetet. I går besökte han myndighetens verksamhet på Gotland. Såklart kom ringmurens ras i Visby på tal.
- Självklart ska Riksantikvarieämbetet ta tag i att utreda, analysera och bedöma frågan. Att få höra om ringmurens ras kom som en liten chock för mig veckorna innan jag tillträdde som riksantikvarie, säger han.
Med undantag för tre torn ägs ringmuren, som är en fast fornlämning, av Region Gotland men förvaltas av Riksantikvarieämbetet. Förvaltningen utförs av Gotlands museum enligt en upprättad vårdplan.
- Visby ringmur ska på sikt vara kvar och i ett gott skick. Det är en stor utmaning med flera parter inblandade, säger han och lyfter fram det stora engagemanget för ringmuren från såväl stat som region och allmänhet.
Närmast ser Lars Amréus fram mot en öppen dialog bland intressenter, men påpekar att det ännu inte finns några konkreta lösningar.
Kulturarvslyft
- Det finns spännande och positiva privata engagemang för akuta åtgärder för ringmuren som också har en plats inom kulturarvslyftet, en satsning där regeringen avsätter 800 miljoner kronor för digitalisering, inventering och vård av kulturarv.
Tanken är att personer med nedsatt arbetsförmåga ska få jobb med att vårda, tillgängliggöra och utveckla kulturarvet i hela landet och totalt 4 400 personer beräknas få anställning med lönebidrag inom kulturarvsområdet under åren 2012-2014.
- Kulturarvslyftet är ett stort arbetsmarknadsuppdrag för Riksantikvarieämbetet med sikte på att vårda, bevara och tillgängliggöra kulturarv. Det kan gälla allt från att digitalisera museisamlingar till att röja runt fornlämningar, förklarar Lars Amréus.
Kulturdepartementet
Han kom till Riksantikvarieämbetet som inventerare i början av 1990-talet och fortsatte vid myndighetens stab inom kulturmiljösektorn.
- Därifrån var steget kort till Kulturdepartementet där jag jobbade med kulturarvsfrågor, konstaterar han som sedan 2006 har varit överintendent och chef för Statens Historiska museer, tills regeringen utsåg honom till myndighetschef vid Riksantikvarieämbetet.
Kunskap och delaktighet
Uppdraget är att uppfylla regeringens mål och syfte med verksamheten som samlande och ledande kraft, att i samverkan ta tillvara och säkerställa kulturvärden i miljön och att bygga kunskap och delaktighet kring kulturarv och kulturmiljö.
- Som barn blev jag intresserad av arkeologi när jag såg en utgrävning vid Sunnersta i Uppsala där jag bodde, berättar Lars Amréus som utbildade sig till arkeolog vid Uppsala universitet, där han tog examen 1989.