I veckan har boende i Furulund fått lappar i brevlådan med information om en kommande provtagning som ska göras med anledning av att där under 1900-talet fanns fyra handelsträdgårdar som kan ha använt farliga bekämpningsmedel i sina verksamheter.
Enligt chefen för miljö- och vattenenheten, Stefan Persson, rör det sig om potentiellt farliga ämnen:
– Det finns risk att bekämpningsmedel med mycket hög farlighet använts. Eftersom området delvis är inom primärt vattenskyddsområde och markanvändningen i dag är bostadsområde så behöver vi utreda om de här farliga ämnena finns, och i så fall i vilken utsträckning.
De ämnen som skulle kunna finnas i mark och vatten är fettlösliga, bioackumulerade, giftiga och svåra att bryta ner. Även användandet av bekämpningsmedlet DDT var vanligt under perioden 1945-1975 då Furulunds handelsträdgårdar var aktiva.
– Det finns i dagsläget inga uppgifter på att de här bekämpningsmedlen har använts, men det kan inte uteslutas, säger han.
Även tungmetaller som koppar, kvicksilver, bly och olja kan finnas i jordlagren.
I information till boende och berörda i området säger länsstyrelsen att man bör undvika att äta rotfrukter som odlats direkt i jorden. Men man bör även se över eventuella sandlådor så att barn inte gräver sig ned i jordlagren. Här bör finnas en barriär mellan sandlåda och mark.
Av Naturvårdsverket har länsstyrelsen fått 700 000 kronor för att ta reda på förekomsten av bekämpningsmedel, och i nästa fas kommer man bedöma om det är prioriterat att gå vidare med fortsatta undersökningar eller inte.
– Proverna kommer tas med handverktyg, så det är inte fråga om grävmaskiner i det här läget. Även vattenprover kommer tas. Vi håller just nu på att upphandla vem som ska genomföra provtagningarna, säger Stefan Persson.
Analyserna beräknas vara klara till slutet av 2024, och om det visar sig vara förorenat så blir nästa fråga vem som ska stå för kalaset att sanera.
– Det kan vara lite svårt att avgöra, men det kommer i samband med det här att göras en ansvarsutredning. I princip är det förorenaren som ska betala. Men det är för tidigt att avgöra i dagsläget, säger han.
Vid liknande provtagningar på andra platser i Sverige har proverna inte visat på någon omedelbar hälsorisk.
Totalt på Gotland finns cirka 1 000 områden med potentiellt förorenad mark. 100 av dessa har högre prioritet.