Jul på museum och i medeltiden lockade stora skaror

Julpyssel på museet, hantverksmarknad och medeltida julkänsla i en ruin. Alla evenemangen lockade många besökare under helgen.

Medeltida jul fyllde S:t Nicolai ruin med handel och stämning. Många passade på att fika, eller att se på gycklargruppen Trix som gästade helgen.

Medeltida jul fyllde S:t Nicolai ruin med handel och stämning. Många passade på att fika, eller att se på gycklargruppen Trix som gästade helgen.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-12-08 18:15

I facklornas sken öppnade arrangemanget Medeltida jul redan på fredagskvällen. Under lördag och söndag lockade Medeltidsveckan på Gotland sedan besökare till S:t Nicolai ruin, där eldar och säljare bjöd på både julstämning och en historiskt tidsresa.

– Det har varit jättemycket folk, engelsmän och tyskar, så man har fått träna på sin utländska, säger Birgitta Dahlqvist som rest från När till medeltiden för att sälja allt från tvålar till glutenfria bollar och skinn.

Hos Per Friman, en av järnsmederna i ruinen, kunde den som ville själv få prova på att göra exempelvis en krok.

– Det har varit bra intresse från alla, men jag vänder mig mest till barnen, säger han.

En liten bit bort balanserar Linus Sköld en flera meter lång brinnande fackla på sin skäggiga haka.

– Jag är med i gycklargruppen Trix, välkommen till föreställningen som börjar nu, säger han.

undefined
Medeltida jul fyllde S:t Nicolai ruin med handel och stämning. Många passade på att fika, eller att se på gycklargruppen Trix som gästade helgen.
undefined
Smeden Per Friman gillar inte bara svart järn utan också svart kaffe av god kvalitet. ”Jag rostar själv”, berättade han för intresserade.
undefined
Medeltidsveckan är inte bara en vecka på sommaren, det visade arrangörerna när julen gick i medeltidens tecken.
undefined
Linus Sköld från gycklargruppen Trix lockade publik till föreställningen i ruinen med facklans hjälp.
undefined
Från När hade Birgitta Dahlqvist rest till medeltiden och hon var mer än nöjd med försäljningen. ”Jättemycket folk, engelsmän och tyskar också”, säger hon.
undefined
Medeltida jul lockade under tre dagar mängder av besökare till S:t Nicolai ruin.

På Gotlands museum bjöds även där på historiska nedslag, kring jultraditioner som att stöpa ljus på gammalt vis eller att göra egna julprydnader.

– Det är en del som aldrig har sett hur man stöper ljus, och många föräldrar förklarar för sina barn hur det gick till – och att ljus numera oftast görs på fabrik, säger Lisen Karlsson, tillsammans med kollegan Kerstin Klint fullt upptagen med att doppa de långa stearinljusen i grytan med varm ljusmassa.

Årets pepparkakshusutställning visades också, och ute på Fornsalens gård hölls en hantverks- och livsmedelsmarknad.

– Det var riktigt bra på lördagen, i dag var det mindre med folk, säger ekobonden Gunnar Bolin på söndagen, och förklarar att olika färger på morötter, grönkål och rödkål säljer bra inför julen.

undefined
På Gotlands museum visade Kerstin Klint och Lisen Karlsson hur man stöper ljus på gammalt sätt.
undefined
Gotlands museum erbjöd ett pysselbord där besökarna kunde göra sina egna julpynt.

Bra kan man konstatera att det gick också för ungföretagarna Selma Blomquist Svantesson och Alva Östling Wiss i Etui UF.

– På lördagen sålde vi för 4 500 kronor, hälften av det vi har, säger Selma Blomquist Svantesson och förklarar företagsidén.

Genom att be familj och vänner, men framför allt att fråga loppisar runt om på ön om de kan få tyger som ingen köpt, är materialet gratis. Det bidrar till att minska överkonsumtionen och att göra något av det som annars skulle ha slängts. Sedan syr de unga företagarna själva necessärer och datorfodral som de säljer.

– Det är väldigt lönsamt, det enda som kostar är vår arbetstid men det är bara kul att få skapa något eget, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!