Rusning efter biljetter till guidad tur

I fjol var det ett hundratal personer som ville gå den guidade turen "Visby bakom mur och plank". I år såldes det därför biljetter i förväg.

Kön ringlade längs hela Adelsgatan innan det att bokhandeln Wessman & Pettersson öppnade vid tio.

Kön ringlade längs hela Adelsgatan innan det att bokhandeln Wessman & Pettersson öppnade vid tio.

Foto: Privat

Visby2019-10-04 12:07

Lars Bäckman bestämde sig i fjol för att hålla två guidade turer med namnet "Visby bakom mur och plank". Målsättningen var att visa upp ett 15-tal gårdar i Visby innerstad för intresserade gotlänningar. De fick bland annat besöka "Gotlandskungen" Carl Emil Ekmans gård, Kränkus gård och Biskopens gård. Även gården där Pippi Långstrump, Tommy och Annika tiggde pengar i filmen "Pippi på rymmen" finns med på vandringen.

Men intresset var stort –  och kanske större än vad han själv tänkt sig. 

– Det var ett hundratal som ville gå de guidade turerna. Då fick vi stå på Donners Plats och göra vissa besvikna som inte kunde gå med. Därför bestämde vi oss för att sälja biljetter i förväg, säger Lars Bäckman.

Biljetterna såldes under fredagsförmiddagen på bokhandeln Wessman & Pettersson på Adelsgatan i Visby. De första personerna ställde sig i kö strax efter klockan nio på fredagen –  trots att bokhandeln öppnade först en timme senare. Kön växte snabbt och sträckte sig nästan från bokhandeln ända till Södertorg. 

Totalt är det 70 personer som får gå de två guidade turerna på lördagen. Biljetterna sålde slut på fem minuter. De som kom vid kvart i tio fick vända hemåt utan biljetter. 

– Självklart blir man glad över att det är så många som vill se Visbys lite mer dolda utrymmen. Jag skulle gärna göra många fler guidade turer, men det blir inte så många med hänsyn till de boende och fastighetsägarna som finns. Men några nya gårdar blir det i år, säger Lars Bäckman.

De guidade turerna har alltså varit väldigt populära. De två turerna som arrangerades under fjolåret var väldigt uppskattade. 

– Det är väldigt roligt att det är så många som gillar det. Det är jätteroligt och urkul att det är så många som kommer. Fastighetsägarna är väldigt snälla och vill visa upp sina innergårdar, säger Lars Bäckman. 

Magnus Olsson, verksamhetsledare vid Visby Centrum, är imponerad över intresset. Han tycker det är roligt att det nästan är större än vad intresset är för en av landets största artister. 

– Det var mer tryck än till Håkan Hellströms konserter och det här är ju dessutom bra, säger han om biljettförsäljningen till "Visby bakom mur och plank". 

Om du inte har fått biljett till turerna får du alltså vänta tills nästa år med att gå –  om du får tag i en biljett. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!