Så arbetar vårdcentralen under pandemin

Även vårdcentralerna har behövt anpassa sig under coronapandemin. GA följer en läkare en vanlig arbetsdag. "Det känns som att vara i ett vakuum".

Här inne i den särskilda infektionsavdelningenpå vårdcentralen Visborg tas patienter med luftvägssymtom in genom en särskild ingång, och allt saneras mellan patienterna.

Här inne i den särskilda infektionsavdelningenpå vårdcentralen Visborg tas patienter med luftvägssymtom in genom en särskild ingång, och allt saneras mellan patienterna.

Foto: Cecilia Thomsson

Visby2020-06-16 06:49

Det är måndag morgon och för distriktsläkare Lotta Wåhlin inleds arbetsveckan med ett antal telefonsamtal med patienter. Det är en av förändringarna som skett sedan coronapandemins intåg, att läkarna på vårdcentralen Visborg försöker ersätta patientbesöken med telefonsamtal i den mån det är möjligt.

– Till exempel försöker vi göra årskontrollerna över telefon. Patienten kommer hit och tar prover och sen ringer jag och stämmer av. Vi bokar även besöken glesare, så att inte för många är här samtidigt, säger Lotta Wåhlin, som har arbetat på vårdcentralen Visborg i elva år, och dessförinnan på Slite vårdcentral.

Efter morgonens samtal är några patienter inbokade för besök på vårdcentralen. I början märkte personalen en nedgång i antal besök, vilket Lotta Wåhlin tror berodde på en rädsla att smittas av covid-19 eller för att belasta vården. Nu har söktrycket ökat igen.

– Någonting har hänt och vi har varit fullbokade. Dels kommer de som har väntat med att söka, dels de som vill ha det avklarat innan sommaren.

Efter lunch har Lotta Wåhlin hand om vårdcentralens infektionsrum, där patienter med någon form av luftvägssymtom tas emot genom en speciell ingång på husets baksida. Personalen turas om att bemanna infektionsrummet en halvdag åt gången.

– Allt tar längre tid nu, jämfört med hur det var innan corona. Man har på sig skyddskläder och visir, allt ska spritas av mellan besöken och vi måste boka längre tider, berättar hon.

I hennes tjänst ingår även att ha hand om boende på två av Visbys äldreboenden. I normala fall är Lotta Wåhlin där och går rond, nu rycker hon ut vid behov.

– Det kan handla om att någon ramlar eller misstänks ha fått en stroke. Då åker jag dit så att de inte åker till akuten i onödan.

De boenden hon arbetar på har inte drabbats av covid-19.

– Att smittan nått så många äldreboenden i landet är något som säkert kommer att lyftas när allt ska utvärderas. Jag är inte förvånad över att det är äldreboenden som har drabbats värst. På vissa ställen är det outbildad personal, många vikarier och på demensboenden kan det vara svårt för de dementa att ta instruktioner.

Hur har den här perioden varit?

– Det känns lite som att vara i ett vakuum. Man har hela tiden väntat på den där anstormningen som ännu inte har kommit, i alla fall inte om jag jämför med situationen för vissa gamla kursare som jobbar på andra håll i landet.

Vad har varit den största utmaningen?

– Att sortera bland all information som kommer. Till exempel vilken skyddsutrustning vi ska använda och när. Provtagningen visste vi inte så mycket om i början heller.

Har du varit orolig för egen del att smittas?

– Nej, det tjänar ingenting till. I så fall för mina äldre släktingar, säger Lotta Wåhlin, och berättar att hon vid ett tillfälle har testats för covid-19, men att provsvaret var negativt.

Från och i lördags är det fritt fram för inrikesresor, om man är symtomfri. Lotta Wåhlin hoppas att alla håller på övriga restriktioner, för att inte belasta vården alltför mycket.

– Vi kommer att få fler fall, och det är olyckligt såklart. Vår största flaskhals är antalet IVA-platser och personal, det är sedan tidigare stor brist på IVA-sköterskor. Men jag är inte mycket för att oroa mig, det blir som det blir.

Vad kan en ökad turism i sommar innebära för er?

– Vi tar emot en del turister vanligtvis, i mån av tid. Hur mycket det blir i år får vi se.

Coronaanpassning Visborg

Fler ärenden, så som årskontroller eller viss receptförnyelse, görs över telefon istället för fysiskt besök.

Patienter som uppger symtom som kan misstänkas bero på covid-19 tas emot i ett infektionsrum, med egen ingång.

För att ta emot de extra sköra patienterna har vårdcentralen fått låna en byggbod som står utanför huvudbyggnaden.

Provtagning för covid-19 görs nu även på vårdcentralerna på Gotland. Då är det arbetsgivare som bokar in sin personal för provtagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!