Två kyrkogårdsarbetare trär ett tjockt band runt en gravsten på Södra kyrkogården i Visby. I andra änden sitter en fjädervåg som ska peka på 35 kilo när de drar i handtaget. Om stenen står stadigt är den säker men om den börjar att luta behöver den åtgärdas.
– Gravstenar kan vara stora, tunga och farliga på många sätt för både personalen och besökare. Det är därför vi genomför den här kontrollen, säger kyrkogårdsingenjören Klara Holmqvist.
För nästan tio år sedan inträffade en olycka i Sverige då en 8-årig flicka omkom efter att en gravsten rasade över henne. Sedan dess har landets kyrkogårdsförvaltningar arbetat än mer aktivt med säkerhetsfrågan. Vid sidan av att personalen håller koll i sitt vardagliga arbete så genomför man vart femte år en mer systematisk och noggrann säkerhetskontroll.
På Gotland har turen i år kommit till, bland andra, Södra kyrkogården och innan årsskiftet ska alla gravstenar som är högre än 30 centimeter ha blivit undersökta. Detta görs genom att man först tittar på om stenen lutar och sedan genomförs dragtestet.
– Det vanligaste problemet är att stenen har gamla dubbar som håller fast den eller att det bara finns en. Kravet är att stenen ska ha två godkända dubbar, berättar Klara Holmqvist.
Om det visar sig att en gravsten inte är säker kontaktar förvaltningen innehavaren. Det är sedan den som bär ansvaret för att stenen åtgärdas.
– Är stenen akut farlig lägger vi ner den och sedan har innehavaren en viss tid på sig att åtgärda problemet.
Vissa innehavare väljer att ta bort gravstenen istället för att säkra den, men då handlar det oftast om gravar där det var länge sedan någon gravsattes. Kostnaden för att göra en sten säker varierar beroende på vilken åtgärd som behövs, men Klara Holmqvist berättar att en markdubbning kan gå på ungefär 1 000 kronor.
Under säkerhetskontrollen vart femte år brukar det vara runt två gravstenar per kvarter som är osäkra. På Södra kyrkogården i Visby finns det tjugotvå kvarter och 1 500 gravplatser.
– Som innehavare har man faktiskt en skyldighet att gravstenen ska vara säker. Det är ett gemensamt intresse för alla, även för oss som jobbar här. Misstänker man att stenen är osäker så får man gärna ta kontakt med oss på kyrkogårdsförvaltningen, säger Klara Holmqvist.