Under lång tid har balkongen som tillhör Wisbygymnasiets bibliotek varit en plats som få elever hittat ut till. Ett fåtal bänkar och bord har tidigare prytt platsen och enligt Daniel Gothnier, lärare på gymnasiets introduktionsprogram, har den inte varit särskilt inbjudande.
– Vi har länge pratat om att det här har varit en dåligt använd plats och tyckte därför att den platsade för vårt projekt, säger Daniel Gothnier.
Det projekt han talar om är en nyplanterad trädgård på balkongen, som eleverna på introduktionsprogrammet varit med och skapat.
– Redan i höstas började eleverna designa hur det skulle se ut och de har varit delaktiga hela vägen, säger Daniel Gothnier.
Att vara med på projektet har varit frivilligt och under drygt en månads tid har eleverna – uppdelade i grupper med olika ansvar – byggt, målat, renoverat och planterat samtidigt som allt har dokumenterats. Numera finns det flera planteringar och sittplatser under nybyggda pergolor.
– Ibland har det varit lite jobbigt, men mestadels har det varit kul, säger Pacific Senyana som var med i gruppen som ansvarade för byggandet.
– Vi har skrattat och skojat mycket. Det har varit mycket av en social grej och jag tycker det har gått jättebra, säger Suson Ansari som varit med och skött renovering och målning.
Projektet har finansierats av pengar från regionen, kopplade till Agenda 2030, vilket är regeringens handlingsplan med mål för omställning till ett hållbart samhälle. Introduktionsprogrammet sökte, och fick 45 000 kronor.
– Vi har använt oss av gotländskt kärnvirke, inget är impregnerat och vi har använt oss av tjärolja när vi målat, så vi har tänkt på den hållbara biten också, säger Daniel Gothnier.
Han menar att den nya trädgården verkligen blivit ett lyft för skolan. Redan nu märks det av att fler elever väljer att använda sig av balkongen, menar Daniel Gothnier.
– Tanken var framför allt att det skulle bli en trevlig miljö som eleverna vill använda och vi tycker att det gjort en stor skillnad för skolan att skapa detta. Sen att det är kopplat till biblioteket är bara en bonus, och det hade varit kul om det kan skapa ett större läsintresse också.