Varor för stora summor stjäls i självscanningen

Kärvare ekonomi har fått fler att stjäla i butikerna. Medvetet fusk i självscanningen ökar. Oxfilé, blöjor och andra dyra varor finns överst på listan och trixen är många för att försöka klara sig undan upptäckt.

Edvin Boman hjälper en kund i självscanningen. Han berättar att mer än varannan i dag väljer självscanning, och tror att den andelen kommer att växa stadigt. Att minska svinn och stölder är något butiken jobbar hårt med.

Edvin Boman hjälper en kund i självscanningen. Han berättar att mer än varannan i dag väljer självscanning, och tror att den andelen kommer att växa stadigt. Att minska svinn och stölder är något butiken jobbar hårt med.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-01-22 06:30

När Ica Maxi slog upp sina portar i Visby 2007 var en linje med självscanning en nyhet. Då var man först på ön. Sedan dess har nästan alla matbutiker infört möjligheten för kunderna att scanna sina varor och betala själva. Även om det stora flertalet är ärliga och sköter sig finns de som fuskar, och de blir allt fler.

– Vi har märkt en ganska kraftig uppgång på antalet incidenter – nu i sämre ekonomiska tider, säger Edvin Boman, biträdande butikschef, och berättar att antalet försök till stöld och bedrägeri har ökat de sista två åren.

Från en trögare inledning de första åren har antalet kunder som självscannar nu ökat till mer än hälften, berättar Edvin Boman. Från en kassa har antalet betalningsstationer ökat till 21. Det, menar han, skapar mer tid för butikens anställda att hjälpa kunder inne i butiken, och att hålla allt fräscht.

– Den största vinsten är för kunderna, i tidsvinst och smidighet, säger han.

undefined
Nellie Östman hjälper kunder och håller koll i självscanningen. Hon berättar att de flesta är ärliga, och att kött hör till det som ändå är vanligast att någon försöker stjäla.

Baksidan är ett ökat svinn, dels av misstag när kunder själva scannar sina varor – men inte sällan uppsåtlig, i form av stöld och bedrägeri.

– Det handlar om miljonbelopp varje år, som går på våra marginaler och i sista hand är det kunderna som får betala, säger Edvin Boman och berättar att allt okontrollerat svinn då är inräknat.

Han menar att det förr fanns en koppling till narkotika och missbruk, men i och med ekonomisk kris i samhället har det mönstret ändrats.

– Det är alla typer av människor i alla samhällsklasser, det känns som att det har flyttat in i Svensson-livet, säger Edvin Boman om vilka som blir påkomna.

undefined
Edvin Boman hjälper en kund i självscanningen. Han berättar att mer än varannan i dag väljer självscanning, och tror att den andelen kommer att växa stadigt. Att minska svinn och stölder är något butiken jobbar hårt med.

Stress, och att man handlar till flera personer samtidigt med olika scanrar, är mänskliga felande faktorer. Medvetna försök till stöld är vanligast med dyrare varor. Att scanna streckkoden för nötfärs 89,90 kronor per kilo, men lägga ner en renytterfilé i kassen som kostar 599 kronor kilot, kan bli dyrt.

– Då kommer vi sannolikt att polisanmäla dig, säger Edvin Boman och berättar att de flesta som blir påkomna med sådant fusk erkänner direkt och får dagsböter för ringa stöld utan att polis behöver tillkallas.

undefined
Det är stor skillnad på pris, om man väljer att scanna 89,90 på hyllkanten eller 599 kronor för det kött man lägger ner i kassen. Butiken är väl medveten om att kött är stöldbegärligt och håller extra koll.

För den som nekar till brott väntar polisutredning, flera sådana fall har faktiskt slutat i Gotlands tingsrätt.

– Då har man satt det i system och vi har fått plocka fram film från övervakningskamerorna som bevis, säger han.

undefined
Vilka bananer man väljer att scanna avgör priset, att göra fel påverkar butikens lagersaldo och därmed beställningen av nya varor.

Att välja att scanna vanliga bananer, men ta ekologiska som kostar fem kronor mer per kilo, är ett annat sätt att försöka lura systemet. Äpplen finns i flera sorter, även där kan priset variera. Paket med blöjor som läggs under kundvagnen, utan att bli betalda, ett annat. 

Edvin Boman vill inte avslöja hur, men berättar att butiken har system för att hitta den som försöker lura självscanningen. Dit hör digital kontroll av varor, men också personal i butiken som har ögonen med sig.

– Vi vet hur folk beter sig och ska man stjäla något lägger man det inte överst. Dyrare varor djupt i påsen, det är där man ska leta, säger han.

undefined
Blöjor som läggs i botten på kundvagnen, utan att scannas in, är ett sätt för kunder att försöka slippa att betala för sig.

Den som blir påkommen med ett fel får finna sig i tätare kontroller i självscanningen under en tid. När det gäller just blöjor är det en hårt konkurrensutsatt vara. Edvin Boman kollar butikens marginal på ett paket av ett visst märke, med 34 blöjor för 117 kronor.

– 13 kronor går vi back på varje sådant paket som går ut härifrån. Då är det klart att man blir irriterad över att vissa inte kan låta bli att ha fingrarna i syltburken, säger han och berättar att svinnet är något alla kunder får vara med och betala.

undefined
Edvin Boman berättar att personalen skaffat sig erfarenhet att kunna läsa av och se beteenden, och att stöldbegärliga dyrare varor sällan läggs överst i kundvagnen.

Som kund kan det löna sig att alltid kolla kvittot, menar Edvin Boman, och berättar att noggrannhet när man handlar är viktigt.

– Det finns de som faktiskt råkat scanna samma vara två gånger. Det händer också att kunder, oftast äldre, kommer in med kvittot och en vara som de glömt att betala för. Man kan ha fått dåligt samvete, säger han och berättar att butiken då självklart bara är tacksamma.

Att scanna en vara i taget, alltid på varan och aldrig på hyllkanten, och att aldrig vara flera som hjälps åt att lägga ner varor i kassen, är andra tips.

– Fråga någon i butiken om du är osäker, och glöm inte att scanna själva påsen, säger Edvin Boman.

undefined
Edvin Boman är biträdande butikschef och säkerhetschef på Ica Maxi Stormarknad. Han berättar att fler och fler valt självscanning, och att det är viktigt att man då gör rätt.

Han tror att självscanning kommer att bli vanligare, för allt fler. Ibland är det också andra kunder som slår larm, om de ser någon försöka snatta eller stjäla.

– Det kan gå en eller två gånger, men förr eller senare åker man dit. Det är ingen som klarar sig, säger han.

undefined
Kött är relativt dyrt per kilo och en vara som är utsatt för stöldförsök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!