Så håller du i dina nya hälsovanor

Början av året brukar ses som förändringens tid, men att hålla i nya vanor är lättare sagt än gjort. Här är några av dietisten Elisabet Drugges och sjukgymnasten Emma Ferronatos bästa tips.

Dietisten Elisabet Drugge och sjukgymnasten Emma Ferronato höll på fredagen en föreläsning med syfte att inspirera gotlänningar till mer rörelse och hälsosam mat.

Dietisten Elisabet Drugge och sjukgymnasten Emma Ferronato höll på fredagen en föreläsning med syfte att inspirera gotlänningar till mer rörelse och hälsosam mat.

Foto: Emelie Stenqvist

Visby2020-02-09 14:00

Intresset var stort när Finsam Gotland på fredagen arrangerade ett frukostmöte med fokus på mat och motion. Föreläsningen gick under namnet "Hur får vi goda vanor att hålla i sig?", och nog är det en fråga många ställer sig då och då.

– Det är svårt för vi bombarderas av så mycket information och olika dieter. Man ska äta si eller så. Men ibland gör vi det för svårt för oss när det egentligen kan vara enklare. Många myter har tagit överhanden, sa Elisabet Drugge.

Hon visade bland annat upp bilder på kostpyramider, både hur de borde se ut och hur de faktiskt oftast ser ut. Dessvärre är det lösgodis, vitt bröd och kött som bygger grunden i pyramiden hos många svenskar. När det egentligen borde vara frukt och grönt.

– Den största riskfaktorn i våra matvanor är att vi får i oss för lite fullkorn. Det kan man lätt hitta i havregrynsgröt eller knäckebröd till exempel. Det viktigaste är egentligen att äta varierat och det är ingen nyhet i sig. Tallriksmodellen är ett bra utgångsläge.

Samtidigt framhävde hon att det är viktigt att utgå ifrån sig själv eftersom våra kroppar förändras under livets gång och näringsbehovet likaså. Men generellt är riktlinjerna att vi behöver äta 500 gram frukt, bär och grönsaker per dag. 

– Att äta grönare ger mycket mat för pengarna och det har flera miljöfördelar. Bra mat för hälsan gynnar också miljön. 

Men om man nu vill ändra sin kost, hur gör man för att hålla uppe motivationen?

– Man får påminna sig om hälsovinsterna med att ändra sina vanor. Ge sig själv tålamod och ta något i taget. Hitta sätt i vardagen som till exempel att se till att ha med sig en frukt till jobbet, sa Elisabet Drugge.

Även Emma Ferronato uppmärksammade den stora betydelsen av små förändringar i vardagen, för att skapa hälsosamma vanor.

– Undvik stillasittande, var aktiv i vardagen, ta trapporna istället för hissen, ta en lunchpromenad och träna regelbundet. Det absolut viktigaste är vardagsmotionen.

Några av hennes tips för att lyckas med att få in mer fysisk aktivitet i livet är att skaffa en träningskompis, prioritera och planera in tid för träning och börja med kortare stunder och låg intensitet för att sedan öka.

– Sedan ska man inte ha dåligt samvete när man missar en träning utan snarare ge sig själv beröm när man lyckas, sa Emma Ferronato. 

Karta: Gesällgatan 7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!