Så påverkar de nya lagarna gotländska polisen

Vid årsskiftet trädde en rad nya lagar i kraft. Några påverkar polisens vardagliga arbete mer än andra. "Det underlättar för oss".

En del nya lagar ämnar att underlätta polisens arbete.

En del nya lagar ämnar att underlätta polisens arbete.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Visby2020-01-05 19:10

Sedan 2018 har Lagen om försök med tillgänglighetsdelgivning i brottmål funnits. Syftet har varit att polisen snabbare ska kunna utreda och lagföra vissa typer av brott. Nu har lagen förlängts under 2020.

I praktiken fungerar den på så sätt att den misstänkte har ett utökat ansvar att hålla sig tillgänglig och uppdaterad. Tidigare har det främst legat på polisens bord att se till att den misstänkte är informerad.

– Det underlättar vårt arbete. Vi har inte längre ansvar att jaga folk. Det har varit den största käpphästen i mängdbrottsärenden. När folk inte hörsammar kallelser till förhör och inte svarar på brev. Det försvårar och fördröjer, säger Thomas Rasch, stationsbefäl vid polisen på Gotland. 

LISTA: Här är de nya lagarna för 2020

Tack vare lagen räcker det nu för polisens del med att skicka information till den misstänkte, och därmed anses personen vara delgiven.

– Vi kan då gå vidare i processen även utan att få den misstänktes svar.

En lag som är helt ny för i år är lagen som skärper straffet för sabotage mot blåljusverksamhet.

– Det är positivt i sig men ännu vet man inte riktigt vad lagstiftningen innebär i realiteten. Var kommer gränsen att gå och vad anses för att det ska anses vara brottsligt. Det blir först när vi får domar som vi vet.

Men kommer lagen att förbättra er arbetssituation?

– Självklart. Vi är rätt förskonade här på Gotland så det är väl snarare i de särskilt utsatta områdena som den kommer få störst effekt.

Karta: Polisstationen Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!