Så påverkas trafiken av elvägsbygget

Efter ett ofrivilligt corona-uppehåll har bygget av elvägen i Visby nu återupptagits. Bland annat har ett energilager med solceller satts upp intill Kung Magnus väg.

Petra Carlenarson och Kajsa Roxbergh framför energilagret som satts upp intill Kung Magnus väg. "Det känns toppen att arbetet drar igång igen", säger Petra Carlenarson.

Petra Carlenarson och Kajsa Roxbergh framför energilagret som satts upp intill Kung Magnus väg. "Det känns toppen att arbetet drar igång igen", säger Petra Carlenarson.

Foto: Malin Stenström

Visby2020-10-07 12:19

På grund av coronapandemin kunde varken personal eller teknik skickas till Gotland. Därför har projektet med elvägen mellan Kung Magnus väg och flygplatsen satts på paus – fram tills nu.

– Det är ett israeliskt bolag som ligger bakom tekniken och det är deras personal som bygger, förklarar Petra Carlenarson, projektledare kommunikation för Smartroad Gotland.

Hittills är 50 meter elväg klar, vilket den var redan i november förra året. Nu har bygget på Lummelundsväg dragit igång igen och det förväntas vara klart i slutet av oktober. Då ska även arbetet med elvägen på Kung Magnus väg, som drar igång om två veckor, vara avslutat. Totalt kommer det att bli 1,6 kilometer elväg.

Under arbetet på Lummelundsväg kommer ett körfält att stängas av. När bygget på Kung Magnus väg drar igång kommer trafiken periodvis att ledas om via Jägargatan.

Efter avslutat vägarbete väntar testkörning med lastbil. Inom kort levereras även den flygbuss som ska användas i försöken. Den har precis anlänt till Stockholm från Kina och ska under oktober testas i Tullinge. Till Gotland förväntas den komma i november.

Under tisdagen sattes ett energilager, som fungerar som ett stort batteri, upp intill Kung Magnus väg.

– Det är ett tillskott i projektet. Vi vill visa på en större möjlighet att förse vägen med el även vid kapacitetsbrist eller strömavbrott, säger Petra Carlenarson.

Energilagret har en kapacitet på 240 kilowatt och det laddas delvis upp av solceller.

– Det här är ett jättebra projekt för oss så att vi kan testa vår nya teknik med energilager, säger Kajsa Roxbergh, som är affärsutvecklare på Vattenfall Network Solutions.

Elvägen byggs av konsortiet för Smartroad Gotland under ledning av Electreon AB. Bolaget ägs i sin tur av det israeliska bolaget Electreon Wireless, som har utvecklat den induktiva laddningstekniken. Tekniken består av gummiklädda kopparspolar som begravs under asfalten och trådlöst överför energi till elfordon med rätt mottagare som färdas på vägen. Det är alltså inget som syns med blotta ögat. Därför undersöker Region Gotland just nu hur de ska kunna visualisera elvägen på ett trafiksäkert sätt.

– Det globala intresset är jättestort, världens ögon är på Visby just nu. Om det inte vore för pandemin hade vi haft jättemånga besökare, säger Petra Carlenarson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!