Samma datum varje år, den 8 mars, firas den internationella kvinnodagen i stora delar av världen. Hur personer ser på jämställdhet och vad de anser vara den viktigaste frågan, varierar från person till person. Helagotland.se gav sig ut i Visby och för att ta reda hur de ser på situationen och vad man kan göra för att bidra till ett mer jämställt samhälle.
Enkät - "Det ska inte vara någon skillnad oavsett kön"
Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation i världen. Högtidsdagen instiftades 1910 och har firats i Sverige sedan 1912.
"Det ska inte vara någon skillnad oavsett kön. Det ska vara jämställt liksom. Alla ska behandlas lika. Många tycker nog att "man vill gå själv först" på något vis. Man ser till sig själv först helt enkelt tyvärr", säger Birigt Söderberg.
Foto: Erik Daun
"Det ska inte vara någon skillnad oavsett kön. Det ska vara jämställt liksom. Alla ska behandlas lika. Många tycker nog att "man vill gå själv först" på något vis. Man ser till sig själv först helt enkelt tyvärr", säger Birigt Söderberg.
"Jag tror det är viktigast att man är jämställd i hemmet och i äktenskapet. Sen är såklart arbetslivet viktigt också. Jag tycker att det inte ska vara någon skillnad mellan kön. Det är inte okej att det är någon skillnad alls mellan män och kvinnor. Alla ska ha samma förutsättningar. Jag tycker i och för sig att det har hänt mycket över tid. Jag känner att de som är yngre är mycket mer positiva till jämställdhet", säger Lennart Ahlgren.
"Det är mycket traditioner och så som sitter hårt, som gör att även om man inte tänker på det aktivt så sitter det i bakhuvudet. Sen handlar det mycket om pengar i samhället och det är alltid svårt att övervinna, jag vet helt ärligt inte hur man ska göra. Men om alla gör sina småsaker och bidrar så kan det leda till en större skillnad", säger Emmi Renmarker.
"Jag tycker det är viktigt att alla ska ha lika förutsättningar oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller vad man identifierar sig som. Vi är så vana att samhället ser ut på ett speciellt sätt och vi beter oss efter det. Det är väldigt svårt att bryta de mönstren", säger Helena Brantedal.
"Det är otroligt viktigt att vi är goda förebilder för våra barn. De ska få växa upp i ett samhälle där alla är lika mycket värda och har samma förutsättningar för att lyckas. Jag har själv barn i skolåldern och ser att behover finns även i skolorna. I leken mellan pojkar och flickor. i vuxenvärlden ser man tydligt på löneläget, där kan det bli bättre", säger Michael Katsanikos med sonen Zacki Katsanikos.
"Det är för allas trevnad och för att man ska vara bra. Det är det viktigaste. Man ska respektera andra, det är det viktigaste", säger Kerstin Lorin.
"Alla ska få vara lika mycket värda. Vi kvinnor ska få vara på samma nivå som män. Man ska utbilda, prata om det och uppmuntra till förändring", säger Lina Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!