Så ska knarkflödet på krogen stoppas

Narkotikan ökar på krogen, därför utbildas nu säkerhetsvakter och krögare för att kunna se tecken på narkotikabruk och hjälpa polisen i arbetet.

Simon Bengtsson-Tibblin, skådespelare och utbildare inom konflikthantering och kroppsspråk utbildade Gotlands krögare och serveringspersonal.

Simon Bengtsson-Tibblin, skådespelare och utbildare inom konflikthantering och kroppsspråk utbildade Gotlands krögare och serveringspersonal.

Foto: Mathilda Lavergren

Visby2019-11-08 12:09

Under onsdagen och torsdagen fick ordningsvakter och krögare på Gotland gå utbildningen Narkotika på krogen – Nej tack. Narkotikalagen, tecken och kroppsspråkets påverkan av droger var tre av de punkter som krögarna fick mer kunskap om.

– Det är mycket narkotika här på ön, krogarna vill ha utbildningen för att kunna lära sig se tecken. De som står i baren har svårt att se om personen är berusad av alkohol, eller om det är något som är narkotikaklassat, säger Cora Juniwik folkhälsostrateg på Region Gotland. 

Anders Palmqvist och Conny Johansson från polisen var på plats under utbildningen. De tre senaste åren har polisen sett en ökning av narkotika och att det finns i större utsträckning i krogmiljön än tidigare.

– Ordningsvakter och krögare är duktiga på att jobba med alkoholrelaterade frågor, men nu när narkotikan har flyttat in, finns det ett behov att stärka kunskapen kring vad de ska vara observanta på, säger Conny Johansson, kommunpolis. 

– Vi behöver vara fler som hjälps åt i arbetet mot narkotika, och då behöver vi öka kunskapen, säger Anders Palmqvist, områdespolis. 

Utbildningen är ett samarbete mellan Region Gotland och länsstyrelsen och är en del i det drogförebyggande arbetet på Gotland. 

– Det blir mer och mer kemisk narkotika på krogen och de som är påverkade är svårare att hantera. Jag kommer ta med mig det här till min personal i vår när vi blir fler, säger Vasilis Kanellos, ägare av Nunnan och Bageriet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!