Så ska länsstyrelsen se till att lagen följs på Gotland

I söndags trädde den nya pandemilagen i kraft och flera rekommendationer blev till lagar. Nu är det upp till länsstyrelsen att se över om lagen följs. "I sista hand kan vi stänga verksamheter", säger Kicki Scheller.

En måndag i januari är det inga problem för Torgkassen att hålla maxgränsen för antalet kunder som får vistas i butiken samtidigt. Desto svårare kan det bli framåt högsäsongen, konstaterar butikschefen Jimmy Hamstedt. "Då får vi ha vakter i dörren, så är det bara."

En måndag i januari är det inga problem för Torgkassen att hålla maxgränsen för antalet kunder som får vistas i butiken samtidigt. Desto svårare kan det bli framåt högsäsongen, konstaterar butikschefen Jimmy Hamstedt. "Då får vi ha vakter i dörren, så är det bara."

Foto: Malin Stenström

Visby2021-01-12 07:40

Kicki Scheller är försvarsdirektör på länsstyrelsen på Gotland och en av de som ansvarar för hur tillsynen ska gå till. Inledningsvis arbetar de med att se över sina interna resurser för att sedan kunna bestämma vilka som ska genomföra tillsynen.

– Vi tror att vi har så pass mycket resurser i dag som vi uppskattar att vi kommer att behöva, säger hon.

Tillsynen kommer att göras i badhus, på gym och i affärer.

– Först får vi en signal som säger att här behöver man göra en tillsyn. Då kan vi åka dit och se om det till exempel finns uppmärkning på golvet, om de tydliggjort maxantalet och om de erbjuder handsprit. Sedan kollar vi om det är 10 kvadratmeter mellan besökarna. Har man vidtagit alla åtgärder stänger vi det ärendet, säger Kicki Scheller.

– Men visar det sig istället att det inte är ordning och reda, då får vi prata med den verksamhetsutövaren så att den får möjlighet att rätta till felen. Vi har full förståelse för om man har fullt sjå med att sätta sig in i allt just nu. Men om vi kommer tillbaka efter någon vecka och felen inte är åtgärdade, då kan det bli fråga om föreläggande och sedan vite, och i sista hand stänger vi verksamheten. Men då har det gått väldigt långt.

Den tillfälliga covid-19-lagen gäller fram till den sista september.

Kan den upphöra tidigare?

– Det har jag svårt att se, det tror jag inte.

För Visby centrums verksamhetsledare, Magnus Olsson, har helgen handlat om att försöka sätta sig in i det praktiska.

– Nu har "bör" blivit "skall", konstaterar han.

Sedan i höstas har Visby centrums butiker arbetat med ett maxtak för antalet kunder, så det är inget nytt för dem.

– Alla är måna om att göra rätt, ingen vill sitta med Svarte Petter.

Varje besökare ska ha tio kvadratmeter till sitt förfogande. När man räknar ut maxanatalet ska man först ha räknat bort inredningen från verksamhetens totala yta. Om det är upp till var och en att ha koll på hur mycket inredning man har, eller om det finns någon procentsats, kan varken Kicki Scheller eller Magnus Olsson svara på.

– Jag hoppas att man kommer att ta fram en lathund, säger Magnus Olsson.

Han hoppas även att regeringen ska kunna lätta på den nya covid-19-lagen om några månader.

– Man har ju sagt att ingenting ska gälla längre än absolut nödvändigt, så jag förutsätter att den kommer att omvärderas.

På Torgkassen i Visby innerstad får numer maximalt 32 kunder vistas i butiken samtidigt.

– Då har jag räknat av inredning som 25 procent av butiksytan, säger butikschefen Jimmy Hamstedt.

Än så länge är han inte särskilt orolig över vad den nya lagen innebär.

– Vi blir aldrig 30 personer så här års, som mest har vi 60 kunder per timme, säger han och fortsätter:

– Men om det blir en vanlig högsäsong så blir det väldigt jobbigt för oss. Då kan vi ha 150-180 kunder per timme, så då får vi ha vakter i dörren. Så är det bara.

Regeringen har även öppnat upp för att man ska kunna begränsa människors rätt att vistas på allmän plats. Det kan handla om torg, badplatser och parker. Hur en sådan begränsning skulle kunna se ut på till exempel Stora torget eller i Almedalen vill Kicki Scheller inte uttala sig om i dag.

– Det vill jag inte spekulera i. Blir det aktuellt får vi se vad som står i de föreskrifterna då. Men det är klart att vi får förbereda oss på det ena och det andra.

Covid-19-lagen

  För butiker, gym, sportanläggningar och badhus är det numer obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare.

  Maxantalet ska skyltas vid alla entréer.

  Alla ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.

  Vid privata sammankomster, som i föreningslokaler, införs en gräns om max åtta personer.

  Länsstyrelserna har tillsynsansvaret. Om bestämmelserna inte följs kan de besluta om förelägganden, såsom vite. Det kan också bli tal om stängning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!