Så ska unga räddas från porr på nätet

- Filter är ingen bra lösning för att stoppa porr- eller våldssurfing på nätet, säger Elza Dunkels.

Säker surf. Elza Dunkels råd för att barn och unga inte ska råka illa ut på nätet är att vuxna berättar om riskerna. Foto: Rolf Jönsson

Säker surf. Elza Dunkels råd för att barn och unga inte ska råka illa ut på nätet är att vuxna berättar om riskerna. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-10-06 04:00

I stället förespråkar hon samtal mellan vuxna och barn om strategier för att undvika och slipp faror på nätet

- Min forskning visar att det ofta är barnen själva som hittar lösningar. Så bör det inte vara. Det är vuxnas ansvar att finnas till hands och hjälpa barn och ungdomar till säker surf på nätet, säger hon.

Samtal och träning i att hitta utvägar när det blir knivigt, är hennes bästa råd för att unga inte ska råka illa ut på nätet.

Vad gör unga på nätet och hur kan vi vuxna hjälpa barnen att inte utsättas för faror som nätmobbning och sexuella övergrepp.

Hur ska man förhålla sig till ungas nätanvändning? Vilka krav är rimliga att ställa? Vilka regler ska gälla?


Forskar
Elza Dunkels från Umeå universitet vet. Hon är lärare och forskare och har doktorerat i pedagogiskt arbete om barns vanor och strategier på nätet.

För två år sedan kom hennes bok om vad unga gör på nätet. Nu uppdaterar hon innehållet i en andra upplaga.

- Filter fungerar inte och vissa kan triggas att söka lösningar för att komma runt det, säger Elza Dunkels.

I går var hon på Gotland och föreläste för skolpersonal och föräldrar om sina forskningsresultat.

- Om vi vuxna vill förstå räcker det inte med att iaktta på avstånd. Vi måste våga ställa frågor i klassrum och vid middagsbord. Bästa informationen om ungas nätanvändning får vi inte från kvällstidningarnas löpsedlar. Den får vi från ungdomarna själva, slår hon fast.


Riskerna
Vilka är då farorna som finns på nätet? Olika kulturer har olika syn på detta men klart är att strategier behövs för att slippa bli utsatt som offer.

- Vi behöver prata öppet om faror på nätet och hur de kan undvikas.

- Skolorna kollar historiken på datorerna och vi pedagoger är vana att samtala med eleverna och har en ständigt pågående diskussion med eleverna om vad som är lämpligt och olämpligt, förklarar Cissi Thomasson, fritidspedagog och vikarierande förskolechef i Tjelvar rektorsområde.


Porrsurf
På Gotland förra hösten upptäcktes att en pojke i tredje klass hade varit ute på en sida med pornografiskt innehåll. Debatten blev intensiv upp i fullmäktige som valde att inte installera "porrfilter" på datorerna i öns skolor.

- Spärrar som ska förhindra åtkomst av olämpliga sidor fungerar inte. Det är mycket bättre med etiska diskussioner om problemen, säger Elza Dunkels.

Hon pekar på vuxenansvaret och vikten av ett ständigt pågående samtal mellan föräldrar och barn, lärare och elever, för att hjälpa de unga att förstå varför vissa sidor kan vara farliga.

- Det pågår ett lärande vid datorn som skolan inte alltid ser som lärande. Det är inte alltid så att unga kan mer än vuxna, utan att man kan olika saker. Digital kompetens handlar inte om teknisk kompetens, utan snarare om attityd och förhållningssätt, slår hon fast.

Vad gör unga på nätet? Gleerups förlag

Elza Dunkels råd till vuxna om nätkultur finns på www.kulturer.net

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!