Så stort kapital har DBW – och det används det till

När DBW grundades 1814 så var det av män av "Visbys borgerskap", och på sin egen hemsida skriver sällskapet att man har en god ekonomi. Men hur mycket pengar har egentligen DBW, och vad används de till?

DBW bildades 1814 i Visby. Sällskapet stödjer bland annat humanitär och kulturell verksamhet, forskning samt friluftsliv.

DBW bildades 1814 i Visby. Sällskapet stödjer bland annat humanitär och kulturell verksamhet, forskning samt friluftsliv.

Foto: Montage

Visby2022-03-29 12:20

Sällskapet De Badande Vännerna, DBW, bildades den 9 juli 1814 av tolv välbärgade unga män av "Visbys borgerskap", som sällskapet själva skriver på sin hemsida. På samma hemsida skriver man även att DBW i dag har en god ekonomi, och att grundplåten till detta lades genom de böter som ledamöterna fick betala vid "olämpligt prat, sen ankomst och längre anföranden utan tillstånd". 

Men hur stora är egentligen det över 200-åriga sällskapets tillgångar? Enligt årsredovisningen för 2020 så hade man i slutet av det året tillgångar i aktier och kapitalmedel värda omkring 180 miljoner kronor. Under 2021 växte den summan något, berättar Mart Marend, ordförande i DBW sedan 1 mars i år.

– Trots pandemin så har börsen utvecklats väldigt bra, och vår aktieportfölj är värd omkring 200 miljoner kronor i dagsläget. Det är i stort sett det kapital vi har, och det förvaltar vi väl och tar ett stort ansvar för att det ska vara bestående, säger han.

undefined
"Vi får in 3-4 miljoner i avkastning på aktierna varje år, och huvuddelen av det går ju till Botaniska trädgården som kostar oss omkring 2-3 miljoner var år", säger DBW:s ordförande Mart Marend.

Mart Marend säger att sällskapet inte har några skattkistor med pengar eller kassavalv med guldtackor, utan att de tillgångar man har i stort sett uteslutande är aktiekapital. Det är även avkastningen från aktierna som man varje år använder till sin verksamhet.

– Vi har egentligen inga andra inkomstkällor. Vi får kanske ut 3-4 miljoner kronor i avkastning varje år, och huvuddelen av den summan går ju till skötseln av Botaniska trädgården som kostar oss ungefär 2-3 miljoner varje år. Utöver det betalar vi årligen ut mellan 700 000 och en miljon kronor i bidrag till kultur och forskning på ön. Det vi gör för våra tillgångar är "att verka något nyttigt för det allmänna", som det står i våra stadgar.

Några övriga utgifter har DBW i princip inte, och det finns inga avlönade personer i verksamheten. Det är alltså inte ett sällskap som kastar pengar omkring sig på nöje och festligheter.

– Det har nog funnits en bild av att vi är en gubbförening som har en massa pengar och sitter och röker cigarr. Den bilden hoppas och tror jag dock inte finns längre. Sanningen är ju att vi känner ett stort ansvar att förvalta pengarna vi har på ett bra sätt, för kan vi få in en miljon extra ett år på ett etiskt sätt så gynnar det även allmänheten. Ju mer pengar vi har, desto mer kan vi dela ut, för något annat gör vi inte med dem. 

undefined
DBW har funnits i över 200 år, och grunden till den goda ekonomi som DBW har i dag lades med hjälp av de böter som ledamöterna fick betala vid "olämpligt prat, sen ankomst och längre anföranden utan tillstånd".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!