I helgen avslöjades en intern uppmaning, från Region Gotland till de egna verksamheterna: Fyll på era lager och tanka era fordon. Anledningen var det oroliga världsläget.
Det finns ingen sådan rekommendation gällande allmänheten. Men agerandet – och situationen – väcker ändå tankar på bred front.
GT begav sig ut på stan för att höra hur gotlänningarnas tankar går, och det var tydligt att alla funderat på att bunkra. Men:
– Det går ju inte riktigt att veta vad man ska bunkra. Jag har två barn med diabetes typ 1, som måste ha insulin hela tiden. Borde vi bunkra det? Jag tänker att vi ska förhålla oss till det som står i MSB:s broschyr. Samtidigt tror jag att många tänker att de behöver tanka på sina bilar, om regionen anser att man behöver det, säger Eva, som inte vill ställa upp med efternamn.
Hon menar vidare att de senaste årens händelser, med Geabs totalavbrott följt av pandemin och nu ett krig, gjort att hon blivit mer förberedd på kriser.
– Vi har ganska ofta strömavbrott där vi bor, så vi har faktiskt ett stormkök och vi tappar upp vatten på flaskor.
En annan som tänkt på det här med att hamstra medicin är Birgitta Ronander.
– Det har jag börjat tänka på nu, när situationen i Ukraina blev allvarligare, säger hon och fortsätter:
– Läget är nog så allvarligt där, men om kriget sprider sig mer får man nog börja se om sitt hus.
Kent Andersson i sin tur har inte börjat hamstra och har inte heller några planer på det.
– Men jag följer händelseutvecklingen, det blir säkert långvarigt det här.
De senaste veckorna har Clas Ohlson märkt av en ökad efterfrågan på radioapparater, vattendunkar och värmeljus. Sedan flera månader tillbaka har de slut på vevradioapparater. Samtidigt poängterar Joel Westman Olofsson, som är säljansvarig på Clas Ohlson, att de inte uppmanar kunder att bunkra, utan råder gotlänningarna att följa myndigheternas rekommendationer:
– Vi vill inte sälja genom skrämsel, då har vi kunder i dag men inte i morgon.
Matbutiken Stora Coop i Visby har inte sett tecken på att varor hamstras – men däremot ett intresse för ämnet:
– Det finns definitivt ett behov av att prata av sig om det som händer, jag märker en allmän oro, säger butikschefen Marcus Wahlgren.
Butiken i sig har inte gjort några extrabeställningar än så länge:
– Båtarna kommer ju inte att sluta gå bara för att det är krig i Ukraina.
Utanför Circle K i norra Visby står Nemat Wafai och fyller på dunkar med diesel. Det beror dock inte på Region Gotlands uppmaning, utan han jobbar på ett bygge och tankar till en lastare.
– Men jag reagerade på att det är jättemycket folk här i dag. Jag tankar här varje vecka och det brukar inte vara så här mycket bilar, konstaterar han.
– Jag ska nog handla lite extra basvaror i eftermiddag och fylla på bilen så mycket jag kan, fortsätter han.
Michael Järlö, som driver Circle K, har inte märkt av att fler kommit och tankat. Däremot har antalet samtal om bränslepriserna ökat:
– Många är oroliga att det ska sticka iväg ännu mer, eftersom priset steg med 70 öre direkt när Ryssland invaderade, säger han och fortsätter:
– Förr bunkrade folk när vi gick ut och sa att "i morgon höjs priset med så här mycket". Nu vet alla att priset ändras hela tiden. Vi vill ju inte att folk ska fylla sitt badkar hemma, som förr i tiden.