Giftiga ämnen som de så kallade "evighetskemikalierna" PFAS används brett i samhället. De har fett- och vattenavvisande egenskaper och finns i produkter som stekpannor, funktionskläder och impregneringsspray men också i smink och hårvårdsprodukter där de döljer sig bakom komplicerade namn.
Maria Björk letar bland hyllorna med kosmetika inne på Åhléns i Visby. Innan hon gick till butiken har hon letat på Internet för att försöka få en bild av vilka produkter som är ekologiska, naturliga och utan animaliskt innehåll.
– Jag går in på nätet och söker på olika märken, men det är svårt. Jag har nästan gett upp, säger hon.
PFAS, som Kemikalieinspektionen i en ny studie har hittat i 3,7 procent av allt smink som säljs, är ett samlingsnamn för över 4 000 olika kemiska sammansättningar. Vissa av ämnena misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och har visats påverka immunförsvaret.
Undersökningen gjordes för att den ska ligga till grund för ett nytt lagförslag om förbud mot PFAS.
De produkter med PFAS, som upptäcktes genom studien, utgör en liten andel av det totala användandet av ämnena och är i kosmetika inte farliga för den enskilda konsumenten.
– Användningen är ändå problematisk för att det bidrar till utsläppen av PFAS till miljön och där vill vi ha så lite av de här ämnena som möjligt, säger Jenny Ivarsson som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.
PFAS används i produkter som ögonskugga och läppstift, schampo och hudvårdsprodukter, ofta helt i onödan.
– De kosmetiska produkter som innehåller PFAS kan ersättas eftersom det finns PFAS-fria alternativ för alla de olika produkterna, säger Jenny Ivarsson.
Ingrid Fagerström är inne på Body shop på Östercentrum i Visby för att handla en present. Hon tycker att det är viktigt att veta vad produkterna innehåller och enligt butikschefen Jillianda Brandt kan hon vara trygg med att varorna på Body shop inte innehåller PFAS.
– Vi har tagit bort PFAS även om det är tillåtet att använda det, säger Jillianda Brandt.
Hon tycker att det är orimligt att ansvaret för att ta reda på om en produkt är miljövänlig eller inte, ska ligga på konsumenten.
– Jag tycker att företagen ska ta sitt ansvar även om det kommer nya farliga produkter hela tiden, säger hon.
På all kosmetika som säljs i Sverige måste det finnas en innehållsförteckning. PFAS-ämnena har komplicerade namn men om det exempelvis står "PTFE" eller om det finns ämnen som innehåller orden "polytef" perfluoro" eller polyfluoro" så innehåller produkten PFAS och bör enligt Kemikalieinspektionen undvikas.
Emelie Stolpe kommer ut med en liten påse från kosmetikaavdelningen på H&M i Visby. Även hon försöker att vara en medveten konsument och läsa innehållsförteckningen på förpackningarna.
– Jag försöker välja sådana märken som jag tror är seriösa och så brukar jag läsa på förpackningarna men ibland är det svårt eftersom texten är så liten, säger hon.
Kemikalieinspektionens mål med studien är att EU ska införa ett generellt EU-förbud av all användning av PFAS som inte är samhällsnödvändig. I augusti beslutade EU om ett förbud mot 200 särskilt farliga PFAS-ämnen. Några av de PFAS-ämnen i kosmetika som den aktuella undersökningen hittade tillhör de 200 förbjudna kemikalierna men majoriteten omfattas inte.