Det ögonen lätt fastnar på, när man kikar på Gotlandsresors visionsskiss, är poolområdet samt den större receptions- och restaurangbyggnaden i mitten.
Ser man på helheten är ändå stugby-karaktären kvar, med nya inslag av rekreation och träning. Vilket är centralt, enligt bolagets vd Carina Hammander:
– Vi vill attrahera samma segment som i dag; skolklasser, idrotten och stora grupper, samt barnfamiljer på sommaren. Andra investerar i mer lyxiga anläggningar, det behövs också, men det måste finnas en bredd på de boenden vi erbjuder på Gotland.
Gotlandsresor – och ägarna Rederi AB Gotland – har länge tänkt i dessa banor.
– Vi har landat i vad Gustavsvik egentligen står för, nämligen ett område för rekreation. Det vill vi förstärka och bygga vidare på, säger Carina Hammander.
Det är ett ganska öppet område för allmänheten i dag – förblir det så?
– Ja. Många gotlänningar använder anläggningen redan, utan att bo här, för till exempel promenader och löpning. Det ska fortsätta vara tillgängligt på det sättet, det är viktigt.
En annan del av idén handlar om att utöka säsongen: Gustavsvik semesterby ska bli ett året runt-ställe, istället för att bara ha öppet under högsäsong.
Tanken är att anställa 15-20 personer på fasta tjänster redan från början – en siffra som dessutom ska stiga efter hand.
– Vi har redan över 500 bäddar och tänker oss uppemot 200 till; då behövs det en stor personalstyrka också.
Högtflygande planer – som bara kommer att realiseras om en viss förutsättning uppfylls: Gotlandsresor tänker inte gå vidare med det här om de inte får köpa loss marken först, från Region Gotland.
Bolaget arrenderade länge området vid viken, för att år 2000 köpa loss själva byggnaderna och skriva ett tomträttsavtal med regionen om marken.
Sedan dess har Gotlandsresor rivit vissa hus och stugor, renoverat en del andra och även byggt nytt.
Men ska de ta det stora steg – och de investeringar – som framtidsvisionen innebär vill de även äga fastigheten.
– Att bara ha en tomträtt för med sig osäkerhet när man gör investeringar. Att så många av byggnaderna i dag består av flyttbara moduler hänger ihop med den osäkerheten, säger Carina Hammander.
Hon har nu skrivit ett brev till regionstyrelsen, som beskriver projektet – och som även argumenterar för en fastighetsaffär. Någon föreslagen köpesumma för området finns inte i nuläget.