Vissa menar att fler än fem bilar på Gotland kallas kö. Men faktum är att situationen främst timmen mellan 16 och 17 har förvärrats. Delvis på grund av bristen på cirkulationsplatser, men också på grund av den körstil som finns på Gotland.
- Gotlänningar kör inte som andra. Det finns nog de som aldrig varit över på fastlandet med bil, man är inte van, säger Lennart Klintbom, planerare och trafikingenjör vid Gotlands kommun.
Han menar att vi kör saktare, på gott och ont. Vi hanterar cirkulationsplatser på ett eget sätt och har svårare att komma iväg vid grönt ljus.
- Firman som kalibrerade rödljusen hade problem, ljusen är inställda på 50 men de flesta körde 30 kilometer i timmen. Det är kanske att sticka ut hakan, men många kommer inte iväg i tid när det blir grönt, konstaterar Lennart Klintbom.
Genom sitt planeringsarbete är det han som leder trafiken genom Visby. Just nu ansvarar han själv för arbetet, men en trafikplanerare till är just nu under tillsättning.
Trafiken har ökat
På Gotland har vi flest bilar per person i hela landet. Vi har också de äldsta bilarna.
Enligt Lennart Klintbom ökar trafiken årligen i Visby, omkring två procent per år räknar man med.
Det är främst sträckan mellan "Malmros-rondellen" på Östercentrum och rödljusen i korsningen Allégatan och Follingboväg som i rusningstrafik har fått problem.
- Här har blivit mer trafik än vi räknat med, det kan jag erkänna, säger Lennart Klintbom.
2006
För att få bättre snurr på trafiken planerade man för en rondell redan år 2006. Kommunen ville lösa in en fastighet och riva en villa, samt flytta en transformatorstation. Det blev för dyrt, och resultatet blev en signalreglerad korsning. Sedan dess har trafiken fördelat sig annorlunda. I dag är det fler som väljer Follingboväg och trafiken på Visbyleden har ökat. Enligt Lennart Klintbom är en del i problemet att det finns för få anslutningar mellan Visbyleden och Allégatan.
Byggs bort
Om ett år hoppas han att planen har gått igenom som med en ny väg mellan rondellen på Allégatan ska ansluta till Visbyleden mellan Ica Maxi och Linds. Båda dessa företag har dock överklagat planförslaget.
Inom en tioårsperiod kommer antalet rondeller att i det närmaste fördubblas, sju till åtta nya planeras. Dagens trafiksituation är inte den ultimata.
- Vi har för få cirkulationsplatser på Gotland, säger Lennart Klintbom.
Men han menar samtidigt att vi ändå har en bra trafiksituation, dock är gotlänningarna inte vana, och hittills förskonade från längre bilköer.