På den skuggiga balkongen har några av de boende på Pjäsens avdelning 2F samlats för att svalka sig. Klockan är tio på förmiddagen och termometern visar redan 29 grader.
LÄS MER: En plats hade tropisk natt på Gotland
Getingarna flockas kring saftglasen och den vattenmelon som skurits i bitar och dukats fram på bordet. Det diskuteras vad som är viktigt att få i sig när värmen är så hög som nu.
– Det är bra att salta maten ordentligt, säger Sune Holmstedt.
Han bor på avdelningen och berättar att han alltid äter sill, ägg och kaviar till frukost – på så sätt får han i sig de salter kroppen svettas ut i värmen.
De boende och personalen pratar också om tidigare värmeböljor och när de ägde rum. Somrarna 1959 och 1994 kommer på tal.
– 1929 ska det också ha varit väldigt varmt, säger Sune Holmstedt.
Han är född för sent för att själv kunna veta om det stämmer, men säger sig ha hört det. Något som sällskapet däremot är säkra på är att torkan slår hårdast mot bönderna. En av de boende har ett barnbarn som är jordbrukare och som har tvingats till att nödslakta sina tjurar.
LÄS MER: Extremtorka tvingar bönder slakta
Brittmarie Sigrén är enhetschef på Pjäsen. Enligt henne har de hanterat hettan utan några större problem.
– Det har gått bra i värmen. De som bor här får dricka mycket, äta mycket isglass och så är personalen uppmärksamma på om någon börjar se hängig ut.
Äldreboendet har också avdelningar för personer med demenssjukdomar. Där menar Brittmarie Sigrén att personalen mer aktivt behöver se till att de boende dricker ordentligt.
– De får erbjuda dryck oftare, hälla upp åt personen och visa att den borde dricka.
Värmen drabbar också personalen. Undersköterskan Anette Håkansson berättar att arbetskläderna är varma, även om det går att kavla upp ben och armar.
– De är sköna på vintern, men nu blir det hett. Vi får också påminna varandra om att dricka mycket vatten, säger hon.
På balkongen pratas det vidare om hettan. Alla är överens om att Gotland ändå har tur som inte haft sådana stora skogsbränder som just nu rasar på fastlandet. De boende får sina glas påfyllda med saft och vatten samtidigt som getingarna fortsätter att kretsa kring bordet. Utöver att dricka mycket har Sune Holmstedt en egen lösning på hur hettan kan bekämpas.
– Cementa får stänga sina ugnar, då blir det bra mycket svalare, säger han med ett skratt.