Flickan har drabbats av ansiktsförlamning.
- Jag tycker det är märkligt att han kunde missa att det var borrelia, säger modern Eva Nordström.
I juli befann sig Eva Nordström som är bosatt i Stockholm med sin sexåriga dotter Ella på Gotland när dottern fick en röd, svullen ring på huden vid vänster öra. Hon gick då med dottern till turistmottagningen i Visby. Läkaren trodde att det rörde sig om svinkoppor men tog inga prover, berättar Eva Nordström.
- Jag var orolig för att det kunde vara borrelia eftersom Ella haft en fästing bakom örat ett par veckor tidigare. Men läkaren negligerade det genom att säga att om det mot förmodan skulle vara borrelia skulle jag inte oroa mig, för nästa gång hon får halsfluss får hon ju penicillin och då tar det hand om borrelian också, säger Eva Nordström.
- Jag tycker att det är jättemärkligt sagt. Om det nu var så enkelt, varför kunde hon inte få penicillin på en gång? Men det tyckte han var onödigt.
Ansiktsförlamning
Läkaren skrev ut en salva, men under den kommande veckan blev Ella sämre, hade ont bakom örat, fick feber och kräktes. I Nynäshamn besökte de ännu en läkare, som stödde diagnosen som ställts i Visby.
Fyra dagar senare vaknade Ella upp med en halvsidig ansiktsförlamning. På Sachsska barnsjukhuset i Stockholm konstaterade de att det rörde sig om en obehandlad borrelia som utvecklats till neuroborrelios. Ella behandlades nu med intravenös antibiotika i 10 dagar.
En vecka efter avslutad behandling mår hon nu något bättre, enligt Eva Nordström.
- Men ansiktsförlamningen är kvar och vi vet inte om det blir permanent. Hon gråter på kvällarna för att hon inte vill gå till skolan. Hennes mun är sned och hon är rädd att bli retad för hur hon ser ut.
Fallet ska nu utredas av Socialstyrelsen. GA har utan framgång sökt sjukvårdschef Anders Sylvan för en kommentar.