Nu startar diskussionen om Almedalsveckans framtid

Almedalsveckan har höjt säkerheten efter tidigare incidenter. Nu ska Region Gotland diskutera nya åtgärder tillsammans med polisen och riksdagspartierna.

Efter NMR:s medverkan i Almedalen ansökte Region Gotland om att få Almedalen klassat som LOV 3-området för att kunna ha ordningsvakter. Polisen sade nej.

Efter NMR:s medverkan i Almedalen ansökte Region Gotland om att få Almedalen klassat som LOV 3-området för att kunna ha ordningsvakter. Polisen sade nej.

Foto: Malin Stenström

Visby2022-11-01 19:03

Almedalsveckans kontor och polisen har inväntat att åtal för mordet på Ing-Marie Wieselgren ska vara väckt och förundersökningen presenterad, innan de sätter sig ner och planerar för nästa års Almedalsvecka.

Säkerheten har höjts tidigare, trots att de incidenter som föranlett åtgärderna inte inträffat i Visby. Efter mordet i Stockholm på dåvarande utrikesministern Anna Lindh 2003 har de toppolitiker som medverkar under Almedalsveckan skärpt personskydd. 2013 gjordes området kring Almedalen bilfritt under Almedalsveckan. Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 skärptes kontrollen.

– Efter det måste alla förare och fordon vara anmälda i förväg, och förarna måste legitimera sig. Dessutom ska motorn vara avstängd och bilen låst när föraren inte sitter i den, berättar Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre.

Vilka skärpningar av säkerheten som väntar efter mordet på Ing-Marie Wieselgren är inte klart ännu.

– Vi ska träffa riksdagspartiernas projektledare den 30 november. Då hoppas vi att de kan redovisa vilken syn partierna har på det fortsatta arrangemanget och säkerheten under Almedalsveckan, säger Mia Stuhre.

Efter att ha träffat riksdagspartierna har Almedalskontoret ett möte med polisen inbokat i december. I början av nästa år, då Almedagen planeras att genomföras, räknar Mia Stuhre med att ha några förslag om hur säkerhetsarbetet kan utvecklas.

– Det är klart att det som hänt påverkar oss, så vi ska inte vara naiva. Men vi har från många håll fått höra att Almedalen är en viktig plats, och att Almedalsveckan måste fortsätta, säger hon.

Efter NMR:s närvaro under Almedalsveckan ansökte Region Gotland 2019 om att få Almedalsveckan klassat som LOV 3-område, för att därmed kunna ha ordningsvakter i området. Polisen sade dock nej till ansökan.

– Om polisen är positiva till ordningsvakter kan vi ta upp frågan igen, säger Mia Stuhre.

Hon påpekar att Almedalsveckan är ett komplext arrangemang, där regionen är värd och upplåter plats. Ansvaret för säkerheten vid varje enskilt arrangemang åligger arrangören, medan säkerheten på allmän plats är polisens ansvar.

– Det skulle vara enklare om Almedalsveckan var ett arrangemang inomhus, med spärrar och kontroll vid entrén. Nu är det mer komplext, men det har fungerat eftersom vi har haft en bra samverkan, säger Mia Stuhre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!