Han har att göra, om man säger så. Maskinförare Kim Lindgren tar upp tio till tolv ton material per vända, men det är hela 3 000 ton som har spridits ut. Då pratar vi dessutom bara Visbys gator – sedan tillkommer övriga tätorter och landsbygdsvägarna, men staten och upphandlade entreprenörer gör jobbet.
En del hamnar i gatubrunnar eller sprida för vinden, men det mesta tas om hand.
– I år blir första året vi väger in det vi får tillbaka, så vi får se hur mycket det blir, säger Kim Lindgren.
Efter vägning lagras materialet för återanvändning. Inte i samma syfte, då måste allt tvättas först, men det finns andra användningsområden.
Viss frustration skapar han, Kim Lindgren, bland stressade trafikanter som "fastnar" bakom hans stora maskin.
– Ja, det är ju en ganska långsam verksamhet.
En annan sak folk reagerar på är dammet – anmälningar om detta har redan inkommit till regionen. Men gata- och parkavdelningen försöker faktiskt planera sitt arbete på ett sätt som minimerar dammandet.
Insatser görs också för att minska antalet skadliga partiklar i luften.
– Vi vill gärna poängtera att vi inte använder kalkkross alls på gatorna, utan bara på gång- och cykelvägar, det verkar finnas missuppfattningar där. Vi har även en plats där vi testar granitkross i år, för att minska partikelhalten. Det kan bli fler åtgärder kring det, men först ska vi se vad årets mätningar visar, förklarar avdelningschef Isak Malm.
Kim Lindgren vill gärna poängtera att vissa uppskattar sopinsatserna också.
– Små barn och gamla gubbar gör tummen upp! Och mc-åkarna har hört av sig, de är också glada, berättar han.
En annan sak som brukar diskuteras är prioriteringsordningen. Man skulle kunna tänka sig att de stora gatorna tas först, men riktigt så fungerar det inte.
– Trafiken styr mycket. Jag börjar tidigt på morgonen, då är det ganska fritt på huvudlederna. Sedan vid åtta, när fler börjar köra, åker jag mot bostadsområden eller mindre vägar, säger maskinföraren.
Slutligen har vi det där med tajmingen. Tänk om det kommer snö igen, är inte arbetet ogjort då? Enhetschefen Simon Hoffman svarar i det fallet:
– Det vi gör nu är grovsopning, för att inte få för mycket sand i dagvattenbrunnarna. Sanden gör dessutom ingen nytta inne vid trottoarkanten. Om det blir behov av den igen, ja då kör vi helt enkelt ut den på nytt, så är det, säger han.