Sedan ett år tillbaka är receptfria värktabletter tillgängliga i livsmedelsbutiker, kiosker och bensinmackar. Nu slår Franz Rücker larm om att det blir allt vanligare med unga kvinnor som försöker ta livet av sig med vanliga värktabletter som Alvedon och Panodil.
- Det kommer in sådana patienter varje vecka. Det hemska med paracetamol, som är den verksamma ingrediensen, är att det skadar levern, säger Franz Rücker, som är överläkare vid medicinska kliniken på Visby lasarett.
Om patienterna får vård i tid överlever de oftast, men med varierande grader av leverskador. I värre fall riskerar levern att kollapsa helt, och då behövs en levertransplantation inom några dagar för att patienten ska överleva.
Franz Rücker är kritisk till att receptfria värktabletter blivit så lättillgängliga, och tycker att de som säljer dem borde ta större ansvar.
- Dels handlar det om hur man ställer fram dem i butiken. En del butiker förvarar dem öppet så att man kan plocka dem direkt, och gärna i närheten av godis och halstabletter. Dels måste säljaren ta sitt ansvar och prata med ungdomarna. De kanske bara behöver prata med någon vuxen för att komma på andra tankar.
Restriktioner utomlands
I flera länder införs nu restriktioner för försäljning av värktabletter med paracetamol. Efter en självmordsvåg bland unga tjejer i England har förpackningarna där minskats till högst 16 tabletter per paket och högst två paket får säljas åt gången.
I Danmark, där man haft fri försäljning i tio år, planerar man nu att införa 18-årsgräns för all receptfri medicin.
Här i Sverige råder idag 18-årsgräns för inköp i vanliga butiker, och några planer på förändring finns inte enligt socialminister Göran Hägglund (KD).
- Men vi följer utvecklingen noga, säger han till TT.
Apoteken har tappat
Mona Karlström, butikschef på Apoteket Liljan i Visby, menar att det finns negativa aspekter av att försäljningen av receptfria läkemedel släpptes fri för ett år sedan.
- På de här bensinmackarna som också säljer värktabletter numera har de ju längre öppettider, men där finns ingen att fråga om råd, säger hon.
- De här problemen har ju alltid funnits med missbruk och självmordsförsök, men de har blivit vanligare nu när medicinerna är mer lättåtkomliga.
På både Apoteket Liljan och Kronans Droghandel i Visby har det snattats en hel del värktabletter. Kristina Hallberg, receptarie på Kronans Droghandel, menar att det bästa sättet att förhindra missbruk är att finnas ute i butiken och prata med kunderna.
- Vi informerar om hur man doserar rätt och varnar för att man kan förstöra levern, säger hon.