Samordnade insatser mot klottret
Nu ska klottret minskas i Visby och på Gotland.Ett klottermöte på onsdagskvällen ingår i arbetet.
Nollklotter.nu. Så heter hemsidan med funktion för klotteranmälan. Bo Hammerin från Täby kommun (t v) berättade om satsningar mot klotter vid ett möte med fastighetsägare.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
- Fokus är den klotterinventering som pågår i innerstaden, en avsiktsförklaring, ett system för att på ett enhetligt sätt anmäla klotter samt att motivera fastighetsägare att ta bort klotter.
På plats från Täby var Bo Hammerin som är trygghetssamordnare i Täby samt Therese Korkasalo från den där inrättade och den av kommunen där inköpta tjänsten Klotterkundtjänsten.
- Till klotterkundtjänsten kan allmänheten ringa eller mejla och berätta om och var de sett klotter, berättar hon.
Bo Hammarein förklarar att i Täby gäller 48-timmars regel för att ta bort klotter från kommunala objekt. För privata fastighetsägare gäller att de själva får bekosta borttagandet.
I Täby finns en klotterbox att få gratis till hjälp för att fastighetsägare själva ska kunna ta bort klotter.
- Lådan innehåller information och vad som behövs, som handskar och kemikalier, för att ta bort mindre klotter. Men i vissa fall kan det krävas professionell hjälp genom exempelvis klotterkonsult, konstaterar Bo Hammerin.
På Gotland lanseras bland annat hemsidan nollklotter.nu med ett enhetligt system för klotteranmälan, en klotterlinje, som är grund för polisanmälan och där privata fastighetsägare kan skriva avtal med klottersaneringsföretag för att ta bort klotter inom exempelvis ett dygn eller två.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!