”När kommer vi känna oss trygga hemma?”

När Amanda Nilsson har bytt lägenhet och Gotlandshem ska byta golv, är det starten på en krisperiod med asbestsdamm, evakueringsboende och hälsofara.

”Hela den här resan har varit en enorm väntetid, för att vi ville ha nya golv”, säger Amanda Nilsson som har bott i ett evakueringsboende med sin sambo efter en misslyckad asbestsanering, i deras lägenhet hos Gotlandshem.

”Hela den här resan har varit en enorm väntetid, för att vi ville ha nya golv”, säger Amanda Nilsson som har bott i ett evakueringsboende med sin sambo efter en misslyckad asbestsanering, i deras lägenhet hos Gotlandshem.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2023-05-09 06:45

Amanda Nilsson, hennes sambo Christofer Karmesjö och hans två barn har bytt till en större lägenhet i Visby. De ber det regionala bostadsbolaget om nya golv och får igenom det.

– När vi flyttade in tyckte vi att köket och hallen var första prio, där det låg plastmattor som såg ut som en gammal skolmatsal, berättar Amanda Nilsson.

Under ligger det plattor som kan bestå av asbest och prover tas på en del av plastmattan, men provet visar negativt.

– Men golvläggaren sa att tester måste tas vid plattorna och då visade det sig att det var asbest. Så allt sätts i rullning med att evakuera för att de skulle kunna sanera, berättar Amanda Nilsson.

Familjen får bo i en evakueringslägenhet i en annan del av staden. Efter knappt en vecka säger Gotlandshem att de kan flytta hem igen.

– De sa ordagrant att allt är färdigt och golvet är lagt. Så vi packade in hund och katt och alla våra grejer, säger Amanda Nilsson.

När de flyttar hem vet de inte att de kommer flytta ut och in flera gånger den närmaste tiden.

undefined
”Hela den här resan har varit en enorm väntetid, för att vi ville ha nya golv”, säger Amanda Nilsson som har bott i ett evakueringsboende med sin sambo efter en misslyckad asbestsanering, i deras lägenhet hos Gotlandshem.

– När vi kom in tänkte jag att det var fel golv, men såg sedan att det var cement, berättar Amanda Nilsson.

Golvet är inte lagt, men enligt henne blir de försäkrade om att det inte är någon fara att vara i lägenheten, eftersom allt ska vara sanerat. Det ser dock inte rent ut.

– Vi tänkte att det bara var dåligt städat och inte att det innehöll asbest. Vi är ju vanliga människor och kan inte se någon skillnad, säger hon.

Barnen är hos sin mamma, men paret bor i lägenheten under helgen.

– På måndagen ringde Christofer till Gotlandshem och talade om att det var fullt med byggdamm i lägenheten, varpå de kom hit hem till oss och tog tester. De sa att här kan ni inte bo.

undefined
Mobilbild på en glasdörrslist med asbestdamm, från lägenheten när de hade flyttat in första gången. ”När man sanerar ska man plasta in och skärma av, men det verkade inte vara gjort. Vi upptäckte att det var damm i garderoben, i hallen och på toaletten”, säger Amanda Nilsson.

Till slut blir det bestämt att de ska till evakueringslägenheten igen och efter några dagar får de veta att saneringen ska vara helt klar. Familjen flyttar tillbaka.

– Vi litade på att Gotlandshem skulle ha koll denna gång. Vi åkte hem och det var jättefint städat och vi tänkte att det äntligen vänder. Under helgen märkte vi, när Christofer skulle lägga in sin smutstvätt i hallgarderoben, att det fortfarande var tjockt med damm där, säger Amanda Nilsson och suckar.

– Då kände jag att jag inte orkade mer. Var så rädd för barnen, för Christofer som har astma och att vi har djur som går och nosar överallt. Jag blev orolig över vår hälsa.

De får också reda på att proverna från första saneringen har visat positivt för asbest.

– Så då har vi alltså levt i den här asbesten i sammanlagt åtta dagar och barnen var där under den andra helgen.

undefined
Amanda Nilsson bor för tredje gången under en månads tid i ett evakueringsboende. ”Det ska inte gå till så här, inte ens första vändan”, säger hon.

Mattias Adman är chef för bostadsservice på Gotlandshem och säger att de har brustit i sina rutiner. 

– Det är otroligt beklagligt och det får inte hända. Vi kommer att jobba annorlunda med att ta prover efter de här saneringarna, säger han och de tar även ett sista prov av inomhusluften.

Gotlandshem har anlitat ett saneringsföretag som är godkänt av Arbetsmiljöverket och Mattias Adman säger att de hela tiden har rapporterat vidare deras information till paret.

– Men det är så klart vårt ansvar, det är våra hus, våra hyresgäster och vår entreprenör. Vi skyller inte på någon annan, säger han.

undefined
Amanda Nilsson när hon var tillbaka i evakueringslägenheten med sin sambo. I ena rummet har hans barn bott under pappaveckorna och för dem har det varit en svår omställning. ”Barnen fick lämna kvar sina leksaker, vi hade en sportbag med kläder och fick bara med oss mat för dagen”, säger hon.

Amanda Nilsson har under den här perioden inte bara haft en dialog med bostadsbolaget utan har även varit i kontakt med specialistläkare, hyresgästföreningen och försäkringsbolag. Hon säger att de vill ha någon form av kompensation.

– Även om pengar inte kan ersätta vår hälsa vill vi att Gotlandshem tar ansvar, för det här är psykiskt påfrestande för oss, säger hon och nämner också allt de fått köpa extra, ägodelar som måste kasseras och arbetstid som har förlorats.

Mattias Adman säger att det är en senare fråga.

– Om de väljer att driva ett skadeståndsanspråk är det upp till motparten. Vi har inga sådana belopp som går ut per automatik. Vårt fokus just nu är att få lägenheten friskförklarad och att familjen ska kunna flytta in igen, säger han och får därefter besked från labbet att det senaste luftprovet inte visar spår av asbest.

undefined
Enligt Mattias Adman har prover tagits på textilier, kläder, gosedjur och nu senast inomhusluft. ”Vi har fått det provsvar vi ville ha, att det här luftprovet också ska vara fritt från asbest. Vi bedömer att vi har gjort allt vi kan göra för att säkerställa att det är tryggt och säkert för familjen att flytta hem”, säger han.

Amanda Nilsson får veta att lägenheten nu ska vara säker att bo i.

– Jag har sagt att jag inte flyttar hem förrän alla tester är rena. Det är lite svårt att lita på vad de säger efter de två senaste gångerna, men det ska så klart bli skönt att flytta hem om det är rätt gjort den här gången, säger Amanda Nilsson.

Hon, sambon, barnen och husdjuren flyttar hem igen, men de ska först inspektera lägenheten.

Asbest i fastigheter

I äldre fastigheter kan det finnas asbest, vilket numera är ett förbjudet byggmaterial.

Det är hälsofarligt att andas in asbesthaltigt damm med risk att bli allvarligt sjuk, i bland annat cancer.

Riskerna är framförallt för personer som arbetar inom byggbranschen, när materialet bearbetas eller rivs.

När asbestfibrer frigörs kan de sväva i luften under mycket lång tid eftersom fibrerna är lätta och tunna.

Gotlandshem har anmält sig själva till Arbetsmiljöverket efter den bristande asbestsaneringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!