För drygt tio år sedan flyttade Sara Högblom till Gotland från Stockholm. Företagaren hade redan då hunnit med flera imponerande uppdrag i några av landets större städer.
– Jag gjorde kläder när jag var liten och på gymnasiet gick jag estetiska programmet, mode- och scenkläder. Sedan läste jag teaterskrädderi och herrskrädderi. Jag har jobbat med kläder större delen av mitt liv egentligen. Antingen har jag stått och sålt eller suttit själv som skräddare på olika teaterhus så som Dramaten och Göteborgsoperan, säger Sara Högblom när Helagotland möter henne på Sotaregatan i Visby där företaget har sin produktion.
Förutom att sy scenkläder har Sara Högblom även jobbat för HM i sju år som mönsterkonstruktör men hon berättar att det länge funnits en dröm om att ha ett eget märke.
– Kläder har alltid legat väldigt nära mig på ett personligt kreativt plan, förknippat med mig som person, så jag har varit rädd för att misslyckas om jag startade eget företag inom klädskapande.
2019 överkom Sara Högblom dock sin rädsla och startade företaget Esther & Inez, döpt efter hennes farmor och mormor som båda var starka kvinnor, var av en jobbade inom klädindustrin. Märket gör idag främst kläder för kvinnor och är inte blyga för färg och mönster.
– Vi är väldigt retroinspirerade och jobbar mest med trikåtyger som är sköna mot kroppen. Jag vill att man ska vara glad, känna sig vacker och sprida glädje i våra kläder.
Sara Högblom berättar att hon försöker skapa tidlösa plagg och undviker gärna trender. Det är ett sätt att tänka hållbart.
– Kommer nåt som känns supertrendigt kanske vi hakar på någon abrovink av det som passar vårt sortiment men utöver det vill vi
vara ett slow-fashion företag, förklarar hon.
Vid sidan av klädmärket utför modeskaparen även konsultuppdrag åt andra svenska modeföretag. Det pågår just nu en debatt kring avslöjandet om HM och att kläder ämnade för återvinning hamnat på soptippar, bland annat i Västafrika. Sara Högblom vill nyansera bilden något men förstår kritiken som riktats mot klädindustrin.
– Det är klart att det är problematiskt. Säger man att det ska återvinnas så ska det ju också återvinnas.
Hur resonerar ni kring hållbarhet?
– Vi tänker att vi inte massproducerar, att vi gör det här lokalt. Vi sitter inte i Asien och massproducerar och skickar över hela jordklotet. Vi har återförsäljare i Sverige och Tyskland och vi producerar det de säljer. Vi tillverkar så mycket vi tror att vi kommer sälja. Målet är att vi bara ska producera det som köps men det är en utmaning att hitta den balansen.
De senaste åren har enligt Sara Högblom varit prövande för företaget med pandemi och hög inflation. Annars har det gått bra för märket, vars försäljning gått från 600 000 till 3 miljoner från att företaget uppstod till idag.
– Jag är jätteglad för den utvecklingen vi haft men det är väldigt tufft att växa och expandera under pandemi och inflation. Men vi har ändå ökat varje år. Men det har varit en del blod, svett och tårar.
Företaget, som har butik i centrala Visby, hoppas nu att utvecklingen fortsätter i samma riktning.
– Målet är att fortsätta expandera och att fortsätta glädja kvinnor i sköna färgrika kläder. Men också att i framtiden använda oss av tyger tillverkade på ön, säger Sara Högblom.