SAS om inställda flygningarna: "Sämre innan det blir bättre"

Under torsdagen meddelade SAS att nästan all deras trafik till och från ön i november och december kommer ställas in. "Vi beklagar att vi behöver göra detta", säger Rikard Steinholtz på SAS, som dock ser positivt på flygbolagets framtida närvaro i Visby.

SAS ställer in nästan alla turer till och från Visby i november och december.

SAS ställer in nästan alla turer till och från Visby i november och december.

Foto: Johan Nilsson/TT

Visby2024-09-27 15:55

Tidigare i veckan har SAS gått ut med att deras flygtrafik mellan Stockholm och flygplatserna Ronneby och Sundsvall skulle stoppas under november och december. Även Visby drabbas, men får behålla en avgång i veckan.

Orsaken till den inställda flygtrafiken är en flygplansbrist som kommer drabba SAS från och med november.

undefined
SAS ställer in nästan alla turer till och från Visby i november och december.

– Vi har inte de flygplan som vi planerade att flyga med mellan Visby och Arlanda under november och december. Det är en följd av att vi är i ett skifte av underleverantör, säger Rikard Steinholtz, chef för public affairs på SAS.

Han har ingen exakt siffra på hur många resenärer som blir drabbade, men säger att dessa nu erbjuds assistans av flygbolaget.

– De får information om att det finns alternativ och att de enligt de regelverk som finns, kan få full återbetalning.

Han fortsätter:

– Vår ambition är att aldrig behöva ställa in en enda avgång. Vi vet att på alla SAS-avgångar så finns det personer som är extremt beroende av att kunna flyga till Arlanda, flyga vidare till andra platser, eller bara få komma hem. Så vi beklagar att vi behöver göra detta.

Efter årsskiftet slutar flygbolaget BRA med turer mellan Visby och Bromma flygplats, och blir i stället underleverantör till SAS. Det innebär att trafiken till Bromma försvinner, men att det blir desto fler turer till Arlanda i stället.

undefined
Efter årsskiftet slutar BRA flyga mellan Visby och Bromma och blir i stället underleverantör till SAS.

Från och med den 2 januari ökar SAS sin trafik mellan Visby och Arlanda. En snabb koll på turlistans första vecka under 2025, visar att antalet turer till och från Visby och Arlanda, ser ut att ligga mellan sex och 14 avgångar totalt om dagen.

Exempelvis har lördagen den 4 januari tre avgångar från Visby, och tre från Arlanda, medan söndagen den 5 januari har sju avgångar från respektive flygplats.

– Såklart varierar det lite. Några dagar kan det vara färre avgångar, som lördagar exempelvis. Kortsiktigt är det såklart väldigt tråkigt att behöva ställa in flygningar, men långsiktigt kommer vi ha en hög närvaro i Visby. Det blir sämre innan det blir bättre, om man säger så, säger Rikard Steinholtz.

Huruvida SAS kommer flyga mellan Visby och andra platser i Sverige utöver Arlanda, återstår att se.

– Vi ser fram emot att ha en dialog med flygplatsen och regionen för att se vilka behov som finns, hur marknaden ser ut och så vidare. Men det är inget vi kan kommunicera här och nu, säger Rikard Steinholtz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!