Sätter ord på smaken

En förfärlig spanjor, två franska standards, en mer yllevåt och en blommigt elegant.Champagneexperten och dubbade riddaren Richard Juhlin kan sätta ord på doft och smak.

Förförd av champagne. Ordkreatör med unikt fotografiskt smakminne gör Richard Juhlin till proffs i vinprovarkretsar.Foto: Rolf Jönsson

Förförd av champagne. Ordkreatör med unikt fotografiskt smakminne gör Richard Juhlin till proffs i vinprovarkretsar.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2010-11-22 04:00
Vid Munskänkarnas i Visby möte på lördagskvällen delar han med sig av sitt kunnande till medlemmar och gäster i lokalföreningen.
Fem vinglas och ett dricksglas står framför varje sittande vid dukade bord. Fem viner ska provas och introduceras av Richard Juhlin.
- Ett skräpvin, felaktigt framställt, fel klimat och fel jordmån för druvor, som en kombination av sockerdricka och päronsplit och plastångor.
- En vanlig, från svaga byar i champagnedistriktets utkant, alltid trevlig men väldigt mainstream.
- En kraftfull muskelknutte som sticker ut av rökig bastu, charkuterier och fallfrukt.
- En frisk från en av de tre bästa byarna i Champagne med blomma i kombination med vått ylle.
- Ett blommande crescendo med elegans.
Förförd av champagne och med ett unikt fotografiskt doftminne finner Richard Juhlin ord, som vi vanliga i bästa fall tänker på, när han beskriver varje sorts särart.
- Att prova vin kräver koncentration och tid. Döm inte för fort, gör en personlig beskrivning och identifiera vad som är bäst och sämst.
Han ger också handfast vägledning för hur en vinprovning ska göras för att vinerna ska tala och smakerna sjunga.
- Det första intrycket är extremt viktigt. Analysera först och sätt ord på intryck, doft och smak och döm sen.
- Håll glaset i foten, inte i kupan. Snurra glaset innan provning, dofta med näsan i glaset och smaka med en stor klunk som fyller munnen med vin med plats för luft i gommen. Svälj medvetet och gurgla inte!

Kunskap
Munskänkarna bildades 1958 och är nu en landsomfattande vinprovarorganisation med över 22 500 medlemmar varav 191 på Gotland. Mål är att vidga kännedom och kunskap om vin och andra ädla drycker, samt verka för goda och måttfulla dryckesseder genom kurser och vinprovningar.
Fyra av gotlandsföreningens medlemmar har champagne, både landskap och dryck, som gemensamt intresse. Med champagneprovning på programmet och Richard Juhlin som föreläsare fylls Odd Fellow till sista plats.
Han är utbildad gymnastiklärare men har gjort karriär som världens främsta champagneexpert. 1997 dubbades han till riddare i Champagne och 1998 tog han ett ännu oslaget världsrekord i antal provade champagner. 1999 arrangerade han och var jurymedlem i Millenniumprovningen då världens främsta champagne genom tiderna utsågs.
Hong Kong, New York, Finland, Norge och Åland är några av de platser han varit inbjuden till på senaste tid. Hans besök på Åland i förra veckan gav genklang i hela världen.
- Jag kallades in för att se till att allt gjordes rätt när champagneflaskor från 1820-talet bärgades från ett vrak. Över 80 journalister fanns på plats när jag öppnade en flaska. En flaska av varje typ som påträffats i vraket kommer att auktioneras ut och priset lär gå upp till 50 000 euro per flaska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!