Elever från Sävehuset kommer utspringandes i en klunga medans direktiv från polisen ekar mellan husen. Det verkar inte råda någon panik, utan med tydliga instruktioner kan eleverna få en smidig utväg ur skottzonen.
Det fiktiva scenariot som ägde rum på Wisbygymnasiet under tisdagseftermiddagen var en skolattack, där tre gärningspersoner med skjutvapen tog sig in i skolan.
– Det är en verklighetstrogen övning där samordningen mellan skola, polis och militär är viktig för alla inblandad, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.
I höstas var Tomas Koppelman Hellgren, som arbetar med att utbilda poliser och andra yrkesgrupper om pågående dödligt våld, på Gotland just för att utbilda lärare i en situation där dödligt våld kan uppstå. På tisdagen återvände han till ön för att utvärdera lärarnas kunskaper och se hur de agerade under den verklighetstrogna övningen.
– Gotland är först ut med att göra en övning i denna utsträckning, där även polisens insatsstyrkor från Stockholm närvarar, säger Tomas Koppelman Hellgren och fortsätter:
– Även om det här var en samverkansövning mellan polis och militär, så är polisen i fronten och styr insatsen från insidan medans militären backar upp.
Michael Fetz är polismästare i polisregion Stockholm, där Gotland också ingår. Han framhåller också angelägenheten i att de olika aktörerna genomför en samordnad insats.
– Polisens närvaro ska ge eleverna trygghet, säger Michael Fetz.
Enligt Carina Skagerlind skulle elever vid ett riktigt fall av pågående dödligt våld på en skola kunna bli tillfrågade om signalement på gärningspersonen, när dådet fortfarande pågår. Däremot skulle de inte omgående bli förhörda som en del av en polisutredning.
– Nej, traumatiserade ungdomar får ju hjälp direkt. Och förhör behöver oftast inte ske omgående vid exempelvis en skolskjutning, säger Carina Skagerlind.