Det gick mycket fortare med A 7-området. Akut bostadsbrist krävde att Region Gotland snabbt fick fram byggbar mark.
Med Visborg går det långsammare. Det är mer än tio år sedan den första översiktsplanen togs fram, och fyra år sedan nästa steg togs i form av en strukturplan. Nu är en fördjupad studie av den norra delen klar.
– Stadsbyggnad är en komplex disciplin. Med Visborg har vi fått tid att planera för en långsiktig utveckling med en samordnad helhet. Region Gotland har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål som ska uppfyllas, säger stadsarkitekt Christian Hegardt.
Norra Visborg har höga naturvärden, gammal tallskog och flera biotopskyddade alléer som anlades när militären etablerade sig för över hundra år sedan. Det sätter sin prägel när den nya stadsdelen formas. Naturen ska ”sippra in” i de nya kvarteren. Genom att koncentrera bebyggelsen och bygga punkthus med upp till sju våningar kan grönområden bevaras.
I planerna ingår även parkeringshus i 2-3 plan, för att undvika p-platser på mark som stjäl mycket utrymme. På A 7-området har kritik hörts om att antalet parkeringsplatser är för få. Visborg planeras med samma norm.
– Parkering är en central fråga som ger förutsättningar för dispositionen av kvartersmarken. I de politiska beslut som tagits för Visborg är gång- och cykeltrafik prioriterad. Det är en omställning som kräver nya lösningar, säger Christian Hegardt.
Planeringen för framtiden gäller mer än transporter. Dagvatten från skyfall ska tas omhand i området, genom att dammar anläggs.
Förutom naturen finns även kulturvärden att ta hänsyn till. Filmerna om Pippi Långstrump spelades in på Visborg, och vid ”Pippi-tomten” planeras nu förskola och ett område för lek och rekreation. Den gamla järnvägsbanken som ledde fram till regementsområdet bevaras, nu som gång- och cykelväg.
Arbetet med detaljplaner är igång. Längst har man kommit med kvarteren Ljuset och Lyktan. De ägs av Peab och ingår inte i studien, men ligger intill det kvarter vid Vädursgatan som står först i tur.
– Jag vågar inte säga hur lång tid arbetet med detaljplanerna tar, men förhoppningen är att den första påbörjade detaljplanen med hyreslägenheter och studentbostäder kan vara på väg mot antagande om drygt ett år, säger Christian Hegardt.
Det skulle i så fall innebära att Gotlandshem och Svenska Studenthus AB i bästa fall kan börja bygga under 2022.