Sex hushåll slipper sopsortera i två år

Visby medeltida innerstad är inte anpassad för modern avfallshantering. Region Gotland har tvingats att söka dispens för att inte bryta mot de nya skärpta reglerna.

När modern avfallshantering möter medeltida gränder i Visby innerstad uppstår det problem. Nu söker regionen dispens för sex fastigheter, som av olika anledningar inte klarar av att sortera ut matavfall.

När modern avfallshantering möter medeltida gränder i Visby innerstad uppstår det problem. Nu söker regionen dispens för sex fastigheter, som av olika anledningar inte klarar av att sortera ut matavfall.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Visby2024-01-07 08:00

Den 1 januari började skärpta regler för avfallshanteringen att gälla. Det är obligatoriskt att sortera ut matavfall, vilket innebär att det inte längre är möjligt att lämna blandat avfall i ett och samma kärl. De nya reglerna gäller såväl privatpersoner som verksamheter, i hela EU.

På Gotland berör förändringen cirka 250 hushåll som tidigare lämnat blandat avfall, och som nu behöver ytterligare ett kärl för matavfallet. För de allra flesta är det inget problem, men för sex fastighetsägare i Visby innerstad har det inte gått att hitta en lösning. Det är fastigheter med så små tomter att det inte finns plats för avfallskärl, alternativt endast plats för ett kärl.

– På medeltiden hade man ingen tanke på dagens avfallshantering. En del fall har varit svåra att lösa, säger Birger Björkman som är chef för regionens avfallsavdelning.

För Region Gotland fanns det ingen annan utväg än att söka dispens för de sex fastigheterna. Naturvårdsverket har möjlighet att bevilja dispens om det inte är tekniskt genomförbart att ha dubbla kärl, alternativt om en lösning skulle medföra oskäligt höga kostnader.

I sin dispensansökan till Naturvårdsverket uppger regionen att innerstan är ett världsarv och att för den gäller en särskild byggnadsordning. Att hitta en acceptabel lösning för avfallshanteringen har begränsats av innerstans världsarvsstatus. Möjligheten att placera avfallsskåp har inte beviljats nödvändiga tillstånd, och att placera kärlen på trottoaren är inte en acceptabel lösning.

Region Gotland har sökt dispens för 2024 och 2025. Längre än så kan man enligt EU-reglerna inte få undantag från avfallsförordningen.

– Vi kommer att hitta en lösning till 2026. Vi har tittat på flera olika alternativ, säger Birger Björkman.

2026 ska avfallshanteringen läggas om för samtliga öns hushåll, i och med att hushållsnära återvinning införs. Då ska även en upphandling av entreprenör vara klar, eftersom avtalet med Urbaser löper ut den 31 januari 2026.

Om Naturvårdsverket kommer att bevilja dispens är inte klart. Myndigheten är överhopad av ansökningar, och har meddelat att det kommer att ta tid att beta av högen.

– Vi utgår ifrån att vi beviljas dispens, och har börjat arbeta utifrån det, säger Birger Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!