Sex offentliga cykelpumpar sätts upp

I Visby, Klintehamn, Fårösund och Slite ska regionen under försommaren att sätta upp totalt sex cykelpumpar på utvalda platser.

Cykelpumpen på Gråbo var den första som sattes upp i Visby.

Cykelpumpen på Gråbo var den första som sattes upp i Visby.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2020-06-11 07:09

De tre cykelpumparna i Visby är redan på plats och syftet med dem är att stimulera gotlänningarna till ett ökat cyklande.

– Det är bra för miljön och bra för hälsan. Man blir friskare och kryare och så är det kul att cykla. Det är också i linje med regionens cykelplan, säger Peter Daun, presskontakt på regionens teknikförvaltning.

Den första pumpen som sattes ut finns på Gråbo utanför Röda korsets Träffpunkt. De övriga två i Visby står nära entrén till Campus Gotland och vid cykelparkeringen utanför Österport. Den i Fårösund ska placeras i hamnen, i Slite sätts pumpen på torget och i Klintehamn nära den nyrenoverade lekparken. 

– Vi ville sprida dem på ön och det är mest i orterna man cyklar. Vi har satt dem på ställen som är väl frekventerade, säger Peter Daun.

De nya cykelpumparna är gjorda i krom och tanken är att de också ska fungera som en inredningsdetalj i den offentliga miljön. De är monterade på en skylt med texten "Hjär kanst däu pump´ din cykkel" och Gutamålsgillet har hjälpt till med översättningen. Pumpa får man göra med handkraft eftersom kompressorer är betydligt dyrare och också kräver mer underhåll. 

Anna Porselius, som just ställt ifrån sig sin cykel vid Österport, tycker att pumparna är toppen.

– Det är jättebra. Ibland när man cyklar iväg har man bra med luft men inte när man ska hem. Och jag har en kompis som flera gånger har råkat ut för att någon släppt ut luften ur däcken här. Så det är jättebra, säger hon.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!